Parlamentarni izbori u Severnoj Koreji, na listiću samo jedna stranka

Građani Severne Koreje izlaze na glasanje za parlament, a na tim izborima će biti samo jedan pobednik, vladajuća i jedina stranka u zemlji.
Parlamentarni izbori u Severnoj Koreji, na listiću samo jedna stranka
Foto: Printscreen
Stranka lidera Kim Džong Una, Radnička partija, jedina je stranka koja vlada u Severnoj Koreji.
 
Izbori se održavaju svakih pet godina, a na njima se biraju članovi parlamenta koji su unapred predloženi. Na glasačkim listićima nalazi se samo jedno ime. Glasači mogu da precrtaju to ime na listiću, ali se to u praksi gotovo nikada ne dešava.
 
Na prethodnim izborima 2014. godine, odziv birača je bio 99,97 odsto, saopštila je severnokorejska agencija KCNA i dodala da nisu glasali samo oni građani koji su trenutno bili u inostranstvu.
 
Kandidati po okruzima su dobili 100 odsto glasova, dodala je agencija.
  • Antipolitičar

    10.03.2019 23:42
    Rešenje
    Nije ni nama potreban parlament u sadašnjem obliku predstavnika političkih partija. Treba to ukinuti a ostaviti parlament kao vid debatnog mesta gde bi stvarno zainteresovane grupe izlagale svoje stavove dok bi pravo glasanje bilo obavljeno od kuće putem sigurnih uređaja (intranet). Glasala bi svaka punolena osoba. 50% za manje bitne odluke i 2/3 za veoma bitne da se odluke donesu. Piramidalni sistem gde svi glasamo na nivou države ali samo za svoju opštinu/grad/ulicu. Taman bi se otarasili najvećeg zla ljudske vrste -političara.
  • komunista

    10.03.2019 16:17
    sta ce im kapitalisticka demok
    Predstavnicka demokratija je izmisljotina bankara i rodovske aristokratije u proslosti, poslanici u kapitalizmu i u Rimskom senatu nisu nikad predstavljali siromasne vec bogate. Ne znam sto se Severna Koreja lozi na takve gluposti. Ne trebaju im nikakvi izbori a parlament moze biti sastavljen od strucnih grupa kao sto postoje pri ministarstvima, za izradu zakona. Sta ce im gomila partija tj. ulizica da razglaba ciji ce interesi da pobede, kao u kongresu gde albanci korumpiraju, bolje da parlament bude sastavljen od naucnika koji ce da izradjuju zakone po narudzbi Vlade. Onda nema razglabanja jer nisu svi poslanici strucni za sve teme.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet