FOTO, VIDEO: U pucnjavi na Novom Zelandu 49 žrtava, ubica napad prenosio na Fejsbuku

U pucnjavi u dve džamije u novozelandskom gradu Krajstčerču 49 osoba je ubijeno, a 20 povređeno, saopštila je premijerka Novog Zelanda Jasinda Ardern.
Policija je saopštila da je privela četiri osobe - tri muškarca i jednu ženu i otkrila nekoliko eksplozivnih naprava. Navode da su se napadi dogodili u dve džamije koje su bile pune vernika.
 
Napadač je identifikovan kao Australijanac Brenton Tarant.
 
 
Jutro pre napada Tarant je na Tviteru podelio svoj manifest nazvan "The Great Replacement" (Velika zamena) na 73 stranice. U njemu je dao "objašnjenje" za ubistva i naveo da ga je inspirisao norveški masovni ubica Anders Bering Brejvik.
 
Napad je prenosio uživo na svom Fejsbuk profilu. Vidi se kako naoružan prilazi džamiji i puca. Kada je ispucao svu municiju, vratio se do kola po još municije. Ponovo je došao do džamije, tražio preživele i pucao u ljude koji su ležali na zemlji. Video se završava njegovim odlaskom.
 
Na snimku i objavljenim fotografijama se, takođe, može videti da su na oružju ispisana imena i godine. Između ostalog, tu su ćirilicom ispisana imena Miloša Obilića, Baje Pivljanina, Novaka Vujoševića, Marka Miljanova Popovića, kneza Lazara, bitke na Ivankovcu, te drugih srpskih, crnogorskih i bugarskih ustanika protiv Osmanskog carstva.
 
Na oružju su ispisana i sledeća imena: Dmitri Senjavin, Edvard Kodrington (britanski admiral koji je učestvovao u Trafalgarskoj bici i bici kod Navarina), Marko Antonio Bragadin (mletački vojskovođa) i Ernest Ridger fon Štarhemberg (general za vreme ratova Austrije sa Osmanlijama), kao i imena napadača na džamije u Italiji i Kanadi.
 
 
Među pesmama koje je slušao uoči napada, može se čuti i pesma posvećena Radovanu Karadžiću. Nakon nje, čuje se i pesma snaga Konfederacije iz Američkog građanskog rata.
 
Australijski premijer Skot Morison potvrdio je da je jedan od četvoro uhapšenih napadača državljanin Australije i za njega rekao da je "ekstremista, desničarski, nasilni terorista".
 
Tarant je u manifestu naveo da je 28-godišnji Australijanac bele puti koji je na Novi Zeland dođao s jedinim ciljem da isplanira napad.
 
Pozivajući se na izjave očedivaca, lokalni mediji su preneli da su neki od napadača nosili odeću koja podseća na vojnu uniformu.
 
Na lice mesta je upućena i vojska koja je deaktivirala eksplozivne naprave pronađene u vozilima privedenih u blizini džamija.
 
  • m

    15.03.2019 20:20
    Tramp,Orban-izrodi se neko nazalost kao baustelac Mile.
  • hehe

    15.03.2019 15:44
    @Mоћни Совјет
    Samo nek te Putin brani, jesces korenje i pse ko pravi koreanac.
  • HRISCANKA

    15.03.2019 15:26
    HRISCANSTVO I TERORIZAM
    Najiskrenije osudjujem ovaj napad u kome su pobijeni neduzni, nenaoruzani ljudi. Sto napadac nije otisao u Siriju, pa tamo ubijao muslimanske dzihadiste? Ali problem je i vrlo kompleksan. Dzihadisti drzave, planete Zemlje, dele na drzave mira i drzave rata. Drzave mira su one u kojima vladaju serijatski muslimanski zakoni, a drzave rata su one koje muslimani tek treba ratom da osvoje, da bi i u njima vladali serijatski zakoni. A gde cemo onda mi, Hriscani, pa Mojsijeva vera, Budisti, Hindu religija, pa ateisti? Ja jesam za medjusobnu toleranciju, a ne da jedna vera drugoj namece ogranicenja. Ako odem u Saudijsku Arabiju, pokricu se od glave do pete crnim cadorom, ali u Australiji, na Novom Zelandu u Izraelu i nasoj Srbiji, ne ocekujem tolike dzamije. Neka svako zivi tamo gde je njegova vera vecinska, ako je tako ostrascen. A to sto su nekome uzori junaci iz srpske istorije nije nista novo. Karadjordev ustanak je dao ideju Jevrejima, koji su u velikom broju. kao i mi ziveli tada pod turskom okupacijom, DA I ONI KRENU DA SE OSLOBADJAJU TURSKOG JARMA I NAPRAVE SVOJU DRZAVU. Tako je nastao cionizam. Mi, Hriscani, i Muslimani imamo sasvim drugacije zivotne vrednosti. Oni zenama ne daju da rade, zene im, uglavnom, sede kod kuce i svake godine, dve, radjaju novo dete. To je u redu ako tako zive u Saudijskoj Arabiji, Kataru, Turskoj...., ali ne mogu tako u Evropi, Australiji, Novom Zelandu, gde ocekuju da ce ziveti na socijalnoj pomoci. A mi, valjda, da za njih radimo. Vidite li to?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.