Republika Srpska zabranila uvoz semena graška iz Srbije

Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske zabranila je uvoz pošiljke semena iz Srbije u količini od 572,5 kilograma, jer pošiljku nije pratila potrebna propisana dokumentacija, saopšteno je iz Inspektorata Srpske.
Republika Srpska zabranila uvoz semena graška iz Srbije
Foto: Pixabay
Reč je o semenu graška sorti "Čudo Amerike" neto težine 250 kilograma, zatim "Kelvedon" 150 kilograma i "Mali Provansalac" 172,50 kilograma, prenosi Radio-televizija Republike Srpske.
 
Prilikom pregleda pošiljke utvrđeno je da je ne prati ISTA sertifikat koji predstavlja dokument o kvalitetu partije semena u međunarodnom prometu, čime nisu ispunjeni zakonom propisani uslovi za uvoz, navodi se u informaciji.
 
Kvalitet semena poljoprivrednog bilja je, kažu u Inspektoratu, osnovni preduslov za postizanje visokih i kvalitetnih prinosa, zbog čega inspekcija vrši kontinuiranu kontrolu uvoza semena, kao i unutrašnjeg prometa.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Aprilski sneg pao u BiH i Hrvatskoj

U delovima Bosne i Hercegovine danas je počeo da pada sneg, a među prvima su se zabelili Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Bosanska Krupa.