Vojnici mogu da otvore vatru na protestu "žutih prsluka"

Francuski vojnici mobilisani za današnji protest pokreta Žutih prsluka delovaće prema strogim instrukcijama, ali bi mogli da otvore vatru ako njihovi ili životi civila budu ugroženi, izjavio je francuski general Bruno Lere.
Nekoliko hiljada vojnika iz antiterorističke vojne operacije Sentinel, pokrenute nakon napada u regionu Il de Frans 2015. godine, biće stacionirani ispred zgrada zvaničnih institucija tokom demonstracija. Lere je u radio intervjuu rekao da je vojska dobila "striktno čvrste" instrukcije ali da bi mogla i da "otvori vatru" ako životi budu ugroženi.
 
"Naređenja će biti dovoljno jasna tako da oni (vojnici) ne moraju da brinu", rekao je Lere, reagujući na reči neimenovanog pripadnika vojske koji se javio u radio program primetivši da ovi vojnici nemaju istu zaštitnu opremu kao policija.
 
Planovi o razmeštanju vojnika na terenu radi zaštite nekoliko objekata izazvali su političku debatu i zabrinutost vojnika da nemaju neophodnu obuku i naoružanje za takve aktivnosti.
 
Protesti "Žutih prsluka" zabranjeni su na više mesta u Parizu - na Jelisejskim poljima i na prilazima toj aveniji, kao i oko Jelisejske palate i Nacionalne skupštine, saopštila je francuska policija.
 
Ta je odluka doneta još u ponedeljak nakon prošlog vikenda kada je došlo do sukoba demonstranata sa snagama reda i pljački restorana i prodavnica.
  • Novosađanka

    24.03.2019 00:51
    @svi su botovi
    Možda zato što se SA argumentima ne diskutuje, nego s ljudima.
  • Svi su botovi

    23.03.2019 22:02
    @Novosađanka
    Baš kao što ni ovde mnogi, pa i vi sada, nikako niste umorni da svakoga ko ne deli vaše mišljenje nazovete "botom", jer ste nažalost previše glupi da diskutujete sa argumentima.
  • Novosađanka

    23.03.2019 16:44
    @Radijka
    A niste umorni od botovanja po portalima, protiv svojih sugrađana? Zanimljivo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet