Monsanto mora da isplati 80 miliona dolara odštete zbog kancerogenog herbicida

Monsantu je juče naloženo da isplati jednom Amerikancu 80,3 miliona dolara odštete nakon što je sud odlučio da je ta kompanija svojim sredstvom za uništavanje korova "Roundup" doprinela razvoju raka kod njega.
Monsanto mora da isplati 80 miliona dolara odštete zbog kancerogenog herbicida
Foto: Pixabay
Savezna porota suda u San Francisku presudila je da je Monsanto, kompanija koju je kupio nemački "Bajer", kriva jer nije na odgovarajući način upozorila na opasnosti od razvoja karcinoma povezanih sa sredstvom "Roundup".
 
Prošle nedelje porota je odlučila da je to sredstvo ključni faktor u razvoju raka kod Edvina Hardemana iz Kalifornije.
 
"Razočarani smo odlukom porote. Ova odluka ne menja težinu gotovo četiri decenije intenzivnog razvoja nauke i zaključaka regulatora širom sveta koji podržavaju sigurnost naših herbicida baziranih na glifosatu i potvrđuju da oni nisu kancerogeni", stoji u saopštenju Bajera.
 
Kompanija tvrdi kako presuda "nema uticaj na buduće sudske procese i odluke" i dodaje kako će se žaliti na presudu.
 
Ovaj slučaj ključan je za sve ostale sporove koji se vode zbog "Roundupa" širom SAD-a.
 
Pre nekoliko meseci drugi kalifornijski sud utvrdio je da je "Roundup" uzrokovao non-hodgkinov limfom kod jedne osobe, te da Monsanto korisnike nije upozorio na kancerogene rizike.
 
"Roundup" sadrži glifosat, najčešći sastojak sredstva za uništavanje korova. Taj herbicid naširoko se primenjuje u poljoprivredi.
  • Sir OB

    28.03.2019 16:09
    Total
    A njiva i basta cisti za ponos u selu. Totalom oprskaj sve, a rak je horoskopski znak, zar ne!?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet