Ustavni sud BiH osporio Zakon o Danu Republike Srpske

Ustavni sud Bosne i Hercegovine osporio je Zakon o Danu Republike Srspke, odnosno 9. januar, kao dan entiteta Republika Srpska.
Ustavni sud BiH osporio Zakon o Danu Republike Srpske
Foto: Pixabay
Zahtev za ocenu ustavnosti Dana Republike Srpske podnelo je u januaru prošle godine devet delegata Bošnjaka i Hrvata u Veću naroda RS, prenosi N1.
 
Ovo praktično znači da 9. januar ne može biti obeležen kao dan Republike Srpske.
 
"Ustavni sud je doneo odluku kada je reč o oceni ustavnosti. Radi se o datumu 9. januaru, i usvojio je njihov zahtev i proglasio neustavnom odredbu o 9. januaru kao Danu RS i poništio tu odredbu. I narednog dana ta će odredba prestati da važi", kazao je za N1 predsednik Ustavnog suda BiH Zlatko Knežević.
 
Takođe, Ustavni sud se proglasio nenadležnim za tri zahteva koja se odnose na Uputstvo CIK-a o načinu sprovođenja posrednih izbora. Zahtevi se odnose na popunu Doma naroda Federacije Bosne i Hercegovine, odnosno na odluku CIK-a da se koristi popis iz 2013. godine.
  • @Obsarver

    30.03.2019 15:08
    Dogovorom Slobo-Franjo, eto kako.
  • Обсарвер

    30.03.2019 10:20
    Тако ?
    Ова одлука ме је баш изненедила ! Хе, хе. Како су Словенци и Хрвати, противуставно започели рат деведесетих ?
  • Profa

    30.03.2019 08:49
    Potpuno
    je nebitno sto je ustavni sud Bih proglasio dan Republike Srpske neustavnim. Taj sud je odavno izgubio kredibilitet. Republika Srpska ce i dalje slaviti svoj dan kao sto i treba da slavi i Bih je u tome ne moze spreciti

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.