Izbori u Izraelu: I Ganc i Netanijahu proglasili pobedu

Izlazne ankete sa parlamentarnih izbora u Izraelu pokazuju da su partija "Likud" premijera Benjamina Netanijahua i stranka "Plavo i belo" njegovog najvećeg rivala Benija Ganca rezultatski veoma blizu i da je u ovom trenutku teško utvrditi koja je u prednosti.
Kako objašnjava AP, dve izraelske televizijske stanice javile su da je Gancova stranka u blagoj prednosti nad "Likudom", dok treća tvrdi da je rezultat izjednačen.
 
Različiti podaci podstakli su obe strane da proglase pobedu na izborima.
 
"Pobedili smo! Izraelska javnost rekla je svoje!", navodi se u saopštenju partije "Plavo i belo", za koju su dve od tri izlazne ankete pokazale da je osvojila više mesta u parlamentu od Netanijahuovog konzervativnog "Likuda". "Ovi izbori imaju jasnog pobednika i jasnog gubitnika", tvrdi ta partija i poziva predsednika Izraela da "pozove pobednika da formira narednu vladu".
 
S druge strane, Netanijahu je u saopštenju naveo da je njegov desničarski blok, predvođen "Likudom", ostvario "čistu pobedu".
 
"Zahvaljujem građanima Izraela na poverenju. Počeću već večeras da formiram desničarsku vladu sa našim prirodnim partnerima", poručio je Netanijahu.
 
AP napominje da su izlazne ankete u Izraelu neprecizne, što znači da bi konačni rezultati i dalje mogli da preokrenu rezultat u bilo kom pravcu.
 
Zvanični rezultati očekuju se najranije danas ujutro po lokalnom vremenu.
 
Rojters naglašava da iako, prema izlaznim anketama, nijedna partija nije obezbedila vladajuću većinu u Knesetu, ankete pokazuju da je Netanijahu u jačoj poziciji da formira koalicionu vladu uz pomoć desničarskih frakcija.
 
Međutim, pojedini politički analitičari upozoravaju da je prerano utvrditi ishod izbora, imajući u vidu da će konačni rezultati biti objavljeni tek za nekoliko sati.
 
Dve izlazne ankete su, takođe, predvidele da će desničarske partije zajedno imati više od 60 od 120 mesta u parlamentu, dok treća anketa navodi da će ovaj blok biti izjednačen sa strankama levog centra, okrenutom Gancu.
 
Parlamentarni izbori, na kojima se bira novi parlament sa 120 poslanika, ujedno predstavljaju i "presudu" o daljoj političkoj sudbini aktuelnog premijera Benjamina Netanijahua, koji se kandidovao za peti mandat uprkos optužbama za korupciju.
 
Ako partija Netanjahua odnese pobedu, to bi mogao da bude njegov peti mandat na celu vlade. Time bi pretekao prvog premijera Izraela Davida Ben-Guriona po broju mandata.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.