Optužnica protiv direktora Folksvagena i još četiri osobe za prevaru

U Nemačkoj je podignuta optužnica protiv bivšeg generalnog direktora Folksvagena Martina Vinterkorna i još četiri osobe za prevaru i nefer konkurenciju, jer nisu sprečili nameštanje softvera na motore Folksvagenovih vozila koji je omogućio da se vara na testovima za merenje izduvnih gasova.
Optužnica protiv direktora Folksvagena i još četiri osobe za prevaru
Foto: Pixabay
Tužioci u Braunšvajgu rekli su danas da je Vinterkorn najmanje od maja 2014. godine znao za postojanje tog softvera koji prikazuje manje zagađenje izduvnim gasovima od stvarnog iako je govorio da je saznao za to neposredno pre nego što je skandal izbio u septembru 2015.
 
U saopštenju tužilaca navodi se da optuženima preti od šest meseci do 10 godina zatvora ako budu pronađeni krivim, i da bi bonusi zarađeni na osnovu prodaje zasnovane na prevari mogli biti oduzeti.
 
Tužioci su naveli da su optuženi, svi visoki direktori Folksvagena, bili učesnici u prevari koja je počela 2006. godine. Folksvagen je priznao da je u vozila ugrađivao softver koji prikazuje manje zagađenje izduvnim gasovima od stvarnog. Kada bi vozila krenula u redovnu vožnju kontrola emisija izduvnih gasova bi se isključivala čime se poboljšava pređena kilometraža i rad vozila, ali se emituje mnogo veći nivo štetnih gasova od legalnog limita u SAD.
 
Kako se navodi u tužbi, oni su dodali unapređen softver, koji je koštao 23 miliona evra 2014. godine u pokušaju da prikriju pravi razlog za povećanje emisija gasova zagađivača u redovnoj vožnji. 
 
Folksvagen je platio više od 27 milijardi evra u kaznama i nagodbama, u godinama od kada je izbio skandal. Kompanija se izvinila i izjasnila krivom za krivične optužbe u SAD.
  • Lazar Bojanic

    15.04.2019 23:02
    Boeing 737 max 8
    Nadam se da će neko tužiti i amere , ipak je to direktan gubitak više stotina ljudskih života i ogromnih prihoda tolikih avio operatera koji su prizemljili flote .

  • Cocco

    15.04.2019 18:47
    A ja mislio da su prevarili AV i naveli ga da obeća da će VW u Srbiju.
  • joca

    15.04.2019 18:25
    nije to sve
    Sta je sa varanjem na kres testovima ? Sve se vise gine pri bezazlenim brzinama i udarcima a o totalnim stetama da i ne preicamo. To pitanje moraju pokrenuti osiguravajuce kuce i zdravstveni fondovi koji trpe ogromnu stetu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet