Makron: Požar u Notr Damu odnosi sa sobom deo nas

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je večeras da veliki požar koji je zahvatio parisku katedralu Notr Dam odnosi sa sobom deo svakog građanina Francuske.
"Tužan sam večeras što gledam kako gori deo nas", naveo je Makron na Tviteru po izbijanju požara, prenosi Asošiejted pres.
 
Makron je zbog požara odložio planirano obraćanje naciji putem televizije i otišao do Notr Dama. On je trebalo da iznese svoje odgovore u vezi s nezadovoljstvom gradjana koji više meseci protestuju zbog njegovih politika.
 
Portparol nemačke kancelarke Angele Merkel izjavio je da je pariska katedrala Notr Dam bila "simbol Francuske i evropske kulture", preneo je Frans pres. "Ove strašne slike Notr Dama u požaru bole. Notr Dam je simbol Francuske i naše evropske kulture. Mislima smo s francuskim prijateljima", naveo je kancelarkin portparol Štefen Zajbert na Tviteru.
 
Šef nemačke diplomatije Hajko Mas prethodno je na Tviteru napisao da je požar u katedrali "pogodio srca" Nemaca.
 
Predsednik SAD Donald Tramp rekao je da je "jezivo gledati veliki požar u katedrali Notr Dam u Parizu" i izneo predloge za gašenje požara. "Možda bi leteće cisterne sa vodom mogle da budu upotrebljene za gašenje požara. Mora se delovati brzo", naveo je Tramp na Tviteru.
 
Generalna direktorka Uneska Odre Azule navela je da će ta organizacija UN biti uz Francusku u procesu obnove katedrale koja predstavlja "neprocenjivo nasleđe".
 
Gradonačelnik Londona Sadik Kan izjavio je da London danas pati zajedno s Parizom. "Srceparajuće scene iz katedrale Notr Dam u plamenu. London je danas u patnji s Parizom, i uvek u prijateljstvu", naveo je Kan na Tviteru.
 
Katedralu Notr Dam u Parizu danas posle podne zahvatio je ogroman požar u kojem se urušio toranj tog istorijskog zdanja, jednog od najposećenijih spomenika u Evropi. Požar je izbio tokom nedelje uoči Uskrsa, a vatrogasci smatraju da je vatra povezana s radovima renoviranja katedrale.
 
Gust dim izlazi iz zdanja koje je zahvaćeno impresivnim plamenom. Požar je prvo zahvatio potkrovlje i krov zdanja i širi se po konstrukciji. Potom se urušio toranj, kojeg su držala četiri stuba visine 93 metra. Gradske vlasti su navele da je posebna misija zadužena za spasavanje vrednih umetničkih dela u katedrali.
 
Oko 13 milona turista godišnje poseti katedralu, u kojoj se svakodnevno služe mise.
  • Мунгос

    16.04.2019 13:52
    @ ime,
    Алај сте пропали…..
  • ime

    16.04.2019 06:46
    Čitam komentare....
    Alaj smo mi propali....
  • izgorelo poraviće

    16.04.2019 00:17
    Idemo dalje
    došli majstori da poprave kao slonovi u staklarskoj radnji. Neko sacuva vekovima a neko ni dva dana. I ja često imam ruku Mandusica Vuka. Divim se onima koji sačuvaju nešto dugo.Dobro im je i trajala. Imali su sreće da je neke demokrate kakvi su sami nisu razbili do temlja bombama iz milostivosti kao naše mostove, fabrike i ostalo ili da je nisu zapalili kao sto su naše crkve palili njihovi prijatelji počasni gosti sa Kosova .
    Duša me boli za lepotom delom a za onima čije je bili me q . Imaju oni para nalopali su se po svetu popraviće očas mozda ćemo i mi to platiti ili ne ali neka sirotinja će platiti svakako.

    Svakom nekad dodje neka budala sa opuškom ili sl i sve ___________________________

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet