Otvoren konkurs za arhitekte koji će obnavljati Notr Dam

Dva dana posle požara u katedrali Notr Dam u Parizu, francuske vlasti planiraju međunarodni konkurs za arhitekte, koji će raditi na rekonstrukciji srednjovekovnog zdanja, javila je agencija Frans pres.
Otvoren konkurs za arhitekte koji će obnavljati Notr Dam
Foto: Pixabay
Za građevinske stručnjake, to će biti veliki izazov, jer je predsednik Emanuel Makron obećao da će obnova trajati pet godina.
 
U francuskoj javnosti već se pojavljuju polemike o nacionalnom jedinstvu, jer neki ističu da su milijarderi i velike kompanije koji su spremni da doniraju gotovo jednu milijardu evra za Notr Dam, manje osetljivi prema rešavanju socijalne krize.
 
Francuski mediji javili su da u Jelisejskoj palati tokom dana treba da bude održan sastanak predstavnika crkve, nadležnih organa i stručnjaka. U međuvremenu, vlast radi na obezbeđivanju očuvane konstrukcije zdanja, kako bi vatrogasci i predstavnici Ministarstva kulture mogli bezbedno da uđu i iznesu vredna umetnička dela iz katedrale.
 
Premijer Eduar Filip koji je najavio međunarodni konkurs za arhitekte, rekao je da još treba utvrditi da li treba ponovo izgraditi stub od 93 metra, koji srušen u požaru.
  • O hipokriziji

    18.04.2019 08:54
    Sve pamtimo
    Predlažem da se taj konkurs održi na francuskom nosaču aviona koga je gospodin Makron hteo da uputi u Siriju, kako bi malo raketirao i rušio tuđa kulturna blaga, kao da do tada već nisu bila devastirana zahvaljujući novcu koji je zapad uložio u ISIS.
    Naročito je velika kulturna tragedija Sirije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet