Evropska unija strahuje za nezavisnost sudstva na istoku Evrope

Evropska komesarka za pravosuđe Vera Jurova rekla je danas da je nezavisnost sudstva pod pretnjom u istočnoevropskim zemljama kao što su Bugarska, Mađarska, Poljska i Rumunija i upozorila da bi taj trend mogao da naruši poverenje između zemalja članica Evropske unije.
Evropska unija strahuje za nezavisnost sudstva na istoku Evrope
Foto: Pixabay
Jurova je rekla da izazovi za vladavinu prava rastu u nekim zemljama i da se reforma sudstva narušava izuzetno politizovanim raspravama.
 
Evropska komesarka je dodala da su građani i kompanije u zemljama uglavnom u istočnoj Evropi zabrinuti da rastu politički pritisci i političko mešanje. Kako je rekla, pored sprečavanja fer suđenja, tako nešto može da naškodi i poslovanju.
 
Ako je pravosudni sistem pokvaren u jednoj zemlji, uticaj će se osećati širom EU zato što se mi oslanjamo na uzajamnom poverenju, rekla je Jurova.
  • Cocco

    27.04.2019 09:55
    Šta ima da se brinu za nezavisnost sudstva? Nema nezavisnosti sudstva – nema za čim ni da se brinu!
  • na engleskom

    26.04.2019 17:09
    o 'nezavisnom sudstvu' u zapadnoj Evropi:
    https://www.thelocal.fr/20130425/judges-wall-of-idiots-causes-uproar-in-france
  • hm

    26.04.2019 17:07
    interesantno
    A Evropska Unija ne strahuje za nezavisnost sudstva u zapadnoj Evropi?
    Pa kako sad to?
    Zar su tako brzo 'zaboravili' aferu 'mur de cons' ('zid budala'; april 2013) kada je jedan francuski novinar u sedistu sindikata sudija Francuske ( Syndical de la magistratur) slucajno otkrio i srecom uslikao zid na kome su bile okacene fotografije osoba (pretezno javnih licnosti: od novinara, do politicara, knjizevnika - pa sve do roditelja zrtava nekih kriminalnih slucajeva) koji su bili naznaceni kao 'politicki nepodobni'...
    Druge slucajeve sirom zapadne Evrope da ne spominjemo.
    Sudstvo mora biti nezavisno SVUGDE.
    (a ne samo 'po ukusu' vladajuce elite EU)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet