Francuska: Stotine kazni za maltretiranje žena na ulici

Sudovi u Francuskoj izrekli su u poslednjih osam meseci 447 novčanih kazni prema novom zakonu protiv maltretiranja žena na ulici.
Francuska: Stotine kazni za maltretiranje žena na ulici
Foto: Pixabay
Zakon je usvojen u avgustu 2018. godine i omogućava izricanje kazne na licu mesta u iznosu do 750 evra. 
 
Prva kazna izrečena je mesec dana kasnije muškarcu koji je udario jednu ženu po zadnjici u autobusu i uputio joj nepristojne komentare. 
 
Ministarka za jednakost Marlene Šijapa izjavila je da broj kažnjenih pokazuje da je usvajanje ove mere bilo opravdano. Ona je u izveštaju francuskom parlamentu navela da ovaj broj nije nešto čega se treba stideti: "Mnogi od vas u ovim klupama rekli su da to nikada neće funkcionisati, da nećemo moći da definišemo seksističko ponašanje", rekla je Šijapova i obećala da će mere za odvraćanje od ovakvog ponašanja biti još jače.
 
Ona je ukazala na zlostavljanje na internetu kao na oblast u kojoj treba da se obavi još posla i da platforme poput Tvitera nisu kooperativne u identifikovanju pojedinaca koji stoje iza određenih naloga i u uklanjanju uvredljivog sadržaja. 
 
Novi zakon omogućava izricanje kazni na licu mesta u iznosu od 90 do 750 evra. Ova mera je odabrana jer mnogo žena ne želi da se angažuje u dugom i formalno teškom procesu podnošenja prijave.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.