Španski Vrhovni sud: Pućdemon može da se kandiduje na izborima

Španski Vrhovni sud ocijenio da bivši separatistički predsednik Katalonije Karles Pućdemon, kojem u Španiji preti hapšenje zbog pobune, ima pravo da se kandiduje na izborima za Evropski parlament krajem meseca, suprotno mišljenju Izborne komisije koja ga je diskvalifikovala, jer je u bekstvu.
Španski Vrhovni sud: Pućdemon može da se kandiduje na izborima
Foto: Pixabay
Pućdemon, koji je pobegao u Belgiju nakon neuspelog pokušaja secesije Katalonije 2017, obratio se sudu nakon što je Izborna komisija odbacila njegovo imenovanje za nosioca liste "Slobodni za Evropu", za izbore za Evropski parlament 26. maja.
 
To je, po njegovom mišljenju bio "skandal" i nov dokaz za Španija nije demokratska. U odluci donetoj jednoglasno na vanrednom sastanku, Vrhovni sud je ocenio da ne postoje nikakve osnove po kojima bi on mogao biti diskvalifikovan, kao ni drugo dvoje separatističkih kandidata koji su pobegli u egzil, Toni Komin i Klara Ponsati.
 
Moraće ipak da pričekaju konačnu odluku nadležnog upravnog suda u Madridu, kojem je Vrhovni sud vratio slučaj i naložio da ga „odmah“ reši, objasnivši da nije nadležan za donošenje konačne odluke u tom slučaju.
 
Po mišljenju Vrhovnog suda, pravo kandidovanja na izborima je "osnovno pravo" priznato Ustavom svim španskim građanima i ne može biti oduzeto osim u slučaju kada kandidat za to nije kvalifikovan. To što su oni u begu pred pravosuđem, nije razlog za diskvalifikaciju, smatra sud. Tužilac upravnog suda u Madridu u petak je jednako zaključio, ali sudije su u subotu ujutro zatražile mišljenje Vrhovnog suda.
 
Žalbu protiv Pućdemona i drugo dvoje kandidata Izbornoj su komisiji podneli Narodna stranka (konzervativci) i liberali Ciudadanosa, koji vode kampanju protiv katalonskih separatista.
  • Ns 49

    06.05.2019 06:19
    Koliko čitam na Vikipediji o Kataloniji oni su najrazveniji deo Španije i to su uspeli uprkos vekovnom pritisku na njihovu autonomiju.
    Naša Vojvodina bila je uvek malo iz Slovenije a sad smo malo mnogo više. Novi Sad nije više glavni grad Vojvodine već samo administrivni centar.
    Ne znam kakav će status imati Banja luka i Republika Srpska kad se jednog lepg dana priključe Srbiji pa ako mi budemo tražili samo malo nešto više verovatno ćemo opet dobiji jogurtom u glavu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.