VIDEO: Zbog poplava vanredno širom BiH, u Banjaluci nema nastave

Stotine porodica provele su besanu noć nakon što su se izlile reke na području Zeničko-dobojskog kantona, kao i na severu i severozapadu Bosne i Hercegovine, a aktivirana su i klizišta.
Prvi problemi izazvani kišom počeli su u nedelju uveče na području Prijedora, a nastavljeni su u ponedeljak u podne delimičnom blokadom puta od Žepča i izlivanjem reka i potoka što je dovelo do blokade ulaza u grad.
 
Poplave u većem intenzitetu zabeležene su na području opštine Maglaj, a najkritičnije je bilo u selima gde su vodene bujice od malih potoka i rečica izazvale veliku štetu kućama i pomoćnim objektima, kao i poljoprivrednim dobrima. U Maglaju su desetine kuća pod vodom, vodostaj reke Bosne još raste, a južni ulaz u grad je u potpunosti pod vodom. 
 
U Novom Šeheru poplavljeno je više kuća, a zbog izlivanja Bosne poplavljen je i deo puta Žepče - Maglaj.
 
Na alternativnim pravcima prema severu zemlje brojna klizišta i odroni stvorili su probleme u odvijanju saobraćaja, a meštani poplavljenih područja punili su vreće s peskom kako bi zaštitili svoje stambene objekte dok je voda rasla iz sata u sat.
 
Opštinski krizni štab za vanredne situacije proglasio je vanredno stanje u Tesliću. Došlo je do izlivanja svih vodenih tokova u ovoj opština, a prekinuta je putna komunikacija prema Doboju.
 
Na banjalučkom području strahuje se od rasta Vrbasa, a nabujala reka Vrbanja već je odnela deo privremenog pešačkog mosta u Čelincu. Gradonačelnik Igor Radojičić proglasio je vanredno stanje u šest naselja uz vodotok Vrbanje i nizvodno od ušća ove reke u Vrbas: u Vrbanji, Adi, Česmi, Lazarevu 1, Zalužanima i Priječanima.
 
On je na Fejsbuku jutros napisao da nastave u školama u Banjaluci danas nema, da je vodosnabdevanje uredno, napajanje električnom energijom trenutno je u prekidu na dve lokacije, da je prijavljeno prodiranje vode u čak 21 mesnoj zajednici, uglavnom manjeg obima i da se stanje postepeno normalizuje.
 
Strah od velikih poplava poput onih iz 2014. u Sanskom Mostu raste iz sata u sat, a građane je u ponedeljak uzbunila sirena koja se čula u popodnevnim satima.
 
  • suza

    14.05.2019 14:49
    Koliko izdvajamo iz budžeta za pomoć Republici Srpskoj? Neće Dodik dati ni dinara!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet