VIDEO: Štrahe podneo ostavku na mesto vicekancelara nakon objave kontroverznog snimka

Austrijski vicekancelar i lider krajnje desnice Hajnc-Kristijan Štrahe podneo je ostavku nakon objave tajno snimljenog video snimka koji pokazuje da je ruskoj strani nudio pomoć u dobijanju unosnih ugovora u zamenu za političku podršku svojoj stranci.
"Podneo sam kancelaru Sebastijanu Kurcu ostavku na svoju funkciju vicekancelara i on je prihvatio", izjavio je 49-ogodišnji Štrahe na konferenciji za novinare u Beču. "Napravio sam grešku i ne želim da to bude pretekst za slabljenje koalicije", dodao je on.
 
 
Austrijski kancelar Sebastija Kurc ranije danas sazvao je hitan sastanak sa svojim zamenikom Štraheom i objavio da s njim odbija dalju saradnju nakon objave video snimka.
 
Štrahe je ostavku ponudio kako bi sprečio raspad koalicijske vlade koju čine kancelarova konzervativna Narodna stranka i Štraheova Slobodarska stranka (FPOe).
 
Iako je Štrahe insistirao na tome da nije prekršio nikakav zakon, priznao je da je reč o "krajnje neugodnoj, pijanoj aferi".
 
Nemački mediji objavili su u petak kompromitujući video snimak koji otkriva da je Štrahe, predsednik desno-populističke Slobodarske stranke Austrije (FPÖ) uoči parlamentarnih izbora u Austriji 2017. ponudio ruskoj preduzetnici prednost pri dodeli javne nabavke u zamenu za donacije za predizbornu kampanju FPÖ-a.
  • /

    18.05.2019 15:50
    /
    prvo se javlja prozvani proruske prodane duse
  • Армаггедон

    18.05.2019 15:43
    Код нас Дачића ухвате са кофером пуним пара,и појео вук магарца.
  • StAV

    18.05.2019 14:37
    ... a to tada u Srbiji...
    Ostavke bi trebale da pljuste svakodnevno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet