Ostavka svih ministara ekstremne desnice u Austriji

Austrijska ekstremnodesničarska Slobodarska partija (FPO) objavila je da ostavku podnose svi njeni ministri u koalicionoj vladi formiranoj u decembru 2017. sa konzervativcima kancelara Sebastijana Kurca, nakon što je kancelar rekao da smenjuje ministra unutrašnjih poslova iz te stranke zbog skandala oko kompromitujućeg video snimka.
Ostavka svih ministara ekstremne desnice u Austriji
Foto: Pixabay
Partija je objavila da se povlači iz vlade i da ta odluka stupa na snagu odmah, ne čekajući prevremene izbore koji bi trebalo da se održe u septembru.
 
Slobodarska partija upala je u krizu u petak kada je objavljen video šefa partije Hajnca-Kristijana Štrahea u kome on obećava državne ugovore ruskom bogatašu u razgovoru sa njegovom navodnom nećakom. Štrahe je podneo ostavku na svoje mesto vice-kancelara i šefa stranke, ali kancelar Sebastijan Kurc je smatrao da ministar unutrašnjih poslova Herbert Kikl ne može da ostane i da vodi istragu o tom kompromitujućem videu snimljenom na Ibici 2017. godine. 
 
Kancelar je juče zatražio smenu Kikla, navodeći da je jasno da on "ne može da vodi istragu o samom sebi" i da očekuje da će svi ministri FPO-a otići kao što su najavili. Kurc je rekao da će tehnokrate i ljudi iz administracije privremeno zauzeti te funkcije do održavanja prevremenih izbora.
  • Mile

    22.05.2019 08:27
    dobro je krenulo. Očekujmo odjeke i reagovanja u Srbiji.
  • EvoOvako

    21.05.2019 09:04
    Svuda
    U svetu su vlastodršci smenjivi, osim kod nas.
    A i kada ih se nekako rešimo, to bude po principu "sjaši Kurta, da uzjaši Murta".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.