Tramp ukida Indiji status povlašćene zemlje

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp odlučio je da ukine Indiji status povlašćene zemlje u trgovini sa SAD.
Odluka stupa na snagu 5. juna, a posledica je toga što Indija nije uspela da uveri Sjedinjene Države da će "obezbediti pravičan i prihvatljiv pristup svom tržištu", saopšteno je iz Bele kuće.
 
Zvanični Vašington je Indiji dodelio status povlašćene zemlje u razvoju 24. novembra 1975, u sklopu Opšteg sistema povlastica (GSP).
 
Među faktore koji mogu uticati na to koja će se zemlja naći na listi povlašćenih, spada i želja SAD da se te zemlje uzdrže od "neprihvatljive izvozne prakse".
 
Predsednik SAD je prethodno, 4. marta, obavestio Kongres i Indiju o svojoj nameri, dodaje se u izveštaju iz Bele kuće.
  • milicica

    02.06.2019 18:08
    nas narod ima
    j ednu jako dobru izreku duga a kod njega i gusta kosa kratka pamet i ne cackaj mecku...... a ovaj protriv celog sveta izgleda meni da nece biti atentat na Putina pre na doticnog neuracunljivog gospodina
  • Perica

    02.06.2019 13:52
    Moc pohlepe
    Amerika se sve vise sukobljava sa svetom, dali je razlog osnovan ili moc i pohlepa po sredi nije bas naj jasnije. Ukoliko se ovaj trend nastavi,docice do urusavanja sistema unutar Amerike sto ce biti nezaustavljivo.
  • Logi

    02.06.2019 00:09
    no no
    Negde sam pročitao da je ovo kazna sa odluku Indije da kupi S400.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet