Kurc: Lažnim mejlovima me klevetali nakon tajnih snimaka

Austrijski vođa konzervativaca Sebastijan Kurc rekao je da su ga lažnim e-mailovima pokušali uvući u video skandal zbog kojeg je ostavku podneo lider desničarske Slobodarske stranke i srušio njihovu koalicionu vladu.
Hajnc-Kristijan Štrahe podneo je ostavku prošlog meseca nakon što su nemački mediji objavili tajni snimak s večere 2017. na Ibici, gde je upoznao ženu koja se predstavljala kao nećakinja ruskog oligarha i nudio joj prednost pri dodeli državnih ugovora. On poriče da je učinio nešto nezakonito.
 
Konzervativni kancelar Sebastijan Kurc je raspustio koaliciju i pokušao da ostane na čelu manjinske vlade, ali mu parlament nije izglasao poverenje, obasnivši da i Kurc treba da preuzme deo odgovornosti zbog posledica skandala, s obzirom da je vratio na vlast krajnju desnicu.
 
Kurc je rekao da je jedna austrijska medijska kuća primila kopije elektronske pošte koju je navodno razmenio s bliskim saveznikom u njegovoj Austrijskoj narodnoj stranci desnog centra, Gernotom Blumelom, a koji ih povezuju sa skandalom. Istraga stranke i nezavisne kompanije pokazala je da su e-mailovi lažni, kazao je Kurc.
 
"Ovo je pokušaj klevete. To je pokušaj da se Narodna stranka uvuče u skandal, konkretno da uvuku Gernota Blumela i mene", rekao je Kurc na vanrednoj medijskoj konferenciji.
 
"E-mailovi su prevara iako su razrađeni i delimično dobro izvedeni", rekao je Kurc, ali odbio da komentariše sadržaj tih poruka, navodno iz februara 2018.
 
Nije poznato ko stoji iza e-mailova, rekao je Kurc, koji se nada povratku na vlast nakon parlamentarnih izbora koji bi trebalo da se održe 29. septembra. 
  • Sebastijan

    17.06.2019 18:10
    Vid Kurca!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.