Osuđen na 21 mesec zatvora zbog deljenja snimka masakra na Novom Zelandu

Muškarac sa Novog Zelanda osuđen je na 21 mesec zatvora zbog distribucije snimaka masakra u dve džamije u gradu Krajstčerč.
Napadač koji je ubio 51 osobu u najgorem masakru u mirnodopskom periodu na Novom Zelandu 15. marta uživo je prenosio napad na Fejsbuku.
 
Radio Novi Zeland preneo je da je 44-godišnji Filip Arps priznao krivicu za dve optužbe za distribuciju neprikladnog materijala nakon deljenja kopije spornog videa sa oko 30 ljudi. Arps je podelio i video koji je izmenjen da bi se dodao nišan i brojač žrtava na slike snimka maskara, naveo je emiter.
 
Prema Radiju Novi Zeland, sudija Okružnog suda u Krajstčerču Siven Odriskol rekao je da je Arps, upitan za mišljenje o videu, odgovorio da je "fenomenalan".
 
Vlada Novog Zelanda zabranila je deljenje videa masakra i za to predviđa kaznu do 14 godina zatvora.
 
Arps je bio optužen za "uvredljivo ponašanje" i sankcionisan je novčanom kaznom od 800 australijskih dolara 2016. godine nakon što je doneo krvavu svinjsku glavu u Al Nur džamiju.
 
Džamija je bila jedna od dve mete u martovskom masakru.
 
Prošle nedelje, australijanac Brenton Tarant se izjasnio da nije kriv za 92 optužbe za masakar u dve džamije, a sudiće mu se u maju sledeće godine.
  • ali

    18.06.2019 13:59
    Koliko god da je odvratno ismevati zrtve, ne bi trebalo zalgaviti robiju jer nesto nekog vredja. Prosto se radi o tome da sve moze nekoga da vredja i sta smo onda postigli? Svi treba da robijamo zbog tudjih povredjenih osecanja???
  • svashta

    18.06.2019 09:32
    sad ce sudovi da kaznjavaju i zbog nemoralnosti??
    gde je tu 'krivicno delo'??
    sta je sledece: bogohuljenje? oh wait.... :/
  • Лука Лабан

    18.06.2019 09:18
    За "увредљиво понашање" би 2/3 медија код нас могло да се казни или затвори!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.