Globalni indeks mira: Srbija najmirnija zemlja Zapadnog Balkana

Srbija je najmirnija zemlja u regionu Zapadnog Balkana, koja je ove godine zauzela 50. mesto na Globalnom indeksu mira, koji svake godine objavljuje australijski Institut za ekonomiju u mir i rangira ukupno 163 nezavisne države i teritorije.
Globalni indeks mira: Srbija najmirnija zemlja Zapadnog Balkana
Foto: Pixabay
U odnosu na prethodnu godinu Srbija je napredovala za pet mesta i nalazi se ispred Albanije koja je na 51. mestu, kao i Severne Makedonije koja zajedno sa Grčkom deli 65. mesto.
 
Severna Makedonija i Grčka su zemlje koje su, prema rezultatima ovog indeksa, najviše napredovale u odnosu na 2018. godinu, odnosno Skoplje je napredovalo za 23 mesta, a Atina za 14 mesta.
 
Negativne rezultate u odnosu na prethodnu godinu beleži Crna Gora koja se ove godine nalazi na 67. mestu, što je osam mesta niže u odnosu na 2018.
 
Bosna i Hercegovina je najgore pozicionirana u odnosu na sve zemlje okruženja, te se nalazi na 81. mestu, iako je u odnosu na prethodnu godinu napredovala za devet mesta.
 
Na ovoj listi je i Kosovo koje se nalazi na 86. mestu od ukupno 163.
 
Reč je o vodećem svetskom istraživanju o miru na globalnom nivou. Izveštaj predstavlja sveobuhvatnu analizu zasnovanu na podacima o miru, uticaju ekonomije i drugih trendova u procesu razvoja stabilnog i mirnog društva.
 
Globalni indeks mira pokriva 99,7 odsto svetske populacije.
  • skeptik

    19.06.2019 08:02
    Nikad cuo za ovaj australijski institut
  • Novosađanka

    18.06.2019 23:20
    Anestezija
    https://youtu.be/XeS5Qp7-xhk
  • peace off

    18.06.2019 22:47
    al ustvari, kad ono ipak...
    Narod protestuju vec pola godine, studenti/deca bivaju prebijena od strane vlasti (necemo da se lazemo da to nije istina, ali se ni ne bojimo), policija maltretira narod na ulici, paljenje kuca novinaru, konstantne pretnje ako ne potpises dogovor sa djavolom (SNS mafijom), ljudi bivaju izbaceni iz svojih kuca.... pa da totalni mir
    e zaboravih i vest koju sam procitao kod vas, policija moze da tuce trudnice ?!?!? gde ces mirniji narod od toga

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.