Tramp produžio povišeni stepen upozorenja za Zapadni Balkan

Predsednik SAD Donald Tramp produžio je odluku o povišenom stepenu upozorenja u vezi sa regionom Zapadnog Balkana, koja je na snazi još od 26. juna 2001. godine, kada ju je doneo tadašnji američki predsednik Džordž Buš mlađi, prenosi "Glas Amerike".
Tramp produžio povišeni stepen upozorenja za Zapadni Balkan
Foto: Pixabay
Tadašnji šef Bele kuće je potpisao izvršnu uredbu prema zakonu o suočavanju sa pretnjama po nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku SAD, koju u ovom slučaju predstavljaju akcije ljudi koji se bave, pomažu ili podržavaju ekstremističko nasilje u Makedoniji i drugim delovima regiona Zapadnog Balkana, delima koja se odnose na opstrukciju sprovođenja Dejtonskog sporazuma u Bosni ili rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244 na Kosovu.
 
U obaveštenju koje je objavila Bela kuća, sa potpisom Trampa, navodi se da "dela osoba koje prete miru i međunarodnim naporima da se stabilizuje situacija na Zapadnom Balkanu, uključujući i činove ekstremističkog nasilja i opstrukcije, nastavljaju da predstavljaju neuobičajenu i veliku pretnju nacionalnoj bezbednosti i spoljnoj politici SAD" i da "zbog toga, stepen povišenog upozorenja mora efektivno da se nastavi".
 
"Upravo zato, produžavam za jednu godinu odluku o povišenom stepenu upozorenja u vezi sa Zapadnim Balkanom", navodi se u obaveštenju koje je potpisao američki predsednik.
  • Srđan

    19.06.2019 13:13
    Pa, kako sad to, Tvampe SvBine, vojvodo njujovški?!
  • A*

    19.06.2019 10:38
    Takođe mnogi ne shvataju da Iran nije arapski svet.
  • Kauboj Džimi

    19.06.2019 09:58
    Ako on napadne Iran, Iran napada Izrael. Momentalno.
    A onda nema zaustavljanja sukoba na Bliskom Istoku.
    Tu leži prava opasnost, a ne to što će neki tamo general dobiti preko pi*** od Irana.
    Mnogi ne shvataju koliku moć ima Iran. Od arapskog sveta - najveću.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet