Amerikanci tvrde da ih Gadafi ne zanima

Cilj vojne intervencije u Libiji nije rušenje pukovnika Muamera Gadafija jer je "svaka promena režima" vrlo komplikovana za spovođenje, izjavio je danas američki ministar odbrane Robert Gejts.
Cilj vojne intervencije u Libiji nije rušenje pukovnika Muamera Gadafija jer je "svaka promena režima" vrlo komplikovana za spovođenje, izjavio je danas američki ministar odbrane Robert Gejts.

"Kako smo videli u prošlosti, promena režima je nešto vrlo komplikovano. Nekad traje dugo, nekad se dogodi vrlo brzo, ali to nikad nije bio vojni cilj u Libiji", rekao je Gejts u emisiji na televiziji Ej-Bi-Si (ABC), gde je govorio zajedno sa državnom sekretarkom SAD-a Hilari Klinton.

Pobunjenici su, kako tvrde strani mediji, nastavili napredovanje ka zapadu i ponovo osvajanje gradova iz kojih su ih ranije potisnule snage libijskog vođe Moamera Gadafija, poljuljane međunarodnim vazdušnim udarima.

Juče su pobunjenici zauzeli grad Adždabiju, streteški centar koji se nalazi 160 kilometara južno od Bengazija, uporišta opozicije, a zatim i Bregu, naftni centar 80 kilometara zapadno od Adždadabije, i Ras Lanuf. Pobunjenici su zatim krenuli u pravcu Sirta, Gadafijevog rodnog grada, 150 kilometara zapadno ka Tripoliju.

Ben Džavad bio je najistureniji grad koji su pobunjenici sa istoka zauzeli početkom marta u napredovanju prema Tripoliju na početku pobune. Iz tog grada su ih zatim potisnule snage lojalne Gadafiju 6. marta, kada su krenule u kontraofanzivu.

Vidljivi su tenkovi razoreni u vazdušnim udarima, a na ulicama Ben Džavada čuje se bučno slavlje pobunjenika, navode američki mediji.
Jedan od pobunjenika rekao je agenciji Frans pres da su Gadafijeve snage prestravljene i da su neki bacili oružje i uniforme i obukli se u civilno odelo. On je rekao da će zarobljeni Gadafijevi vojnici biti odvedeni u zatvor i, ako su Libijci biće pušteni kućama, a ako su plaćenici biće im suđeno.

Iz Ras Lanufa i Brege dolazi najveći deo od libijskog izvoza nafte od 1,5 miliona barela dnevno, koji je takoreći prekinut od kada je počela pobuna protiv režima 15. februara, inspirisana svrgavanjem vlada u Tunisu i Egiptu.

Predstavnici Gadafijevog režima juče su priznali da su vazdušni napadi prisilili njegove trupe da se povuku i optužili su međunarodne snage da podržavaju jednu stranu.


  • Сремац

    27.03.2011 20:04
    АМЕРИ СЕ ПРАВЕ ЕНГЛЕЗИ !
    Чији су носачи авиона,авиони ,крстареће ракете у Медитерану - наши? За коју годину ће рећи да нису они нас бомбардовали,јер их Слоба није занимао.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet