U Severnoj Makedoniji zaplenjeno više od 12 tona nelegalnog duvana, delom iz Srbije

Finansijska policija Severne Makedonije danas je u selu Ljuboten, severno od Skoplja, od meštana zaplenila više od 12 tona rezanog duvana, za koji tvrdi da je nelegalno uvezen iz susednih zemalja.
 U Severnoj Makedoniji zaplenjeno više od 12 tona nelegalnog duvana, delom iz Srbije
Foto: Pixabay
Akcija Finansijske policije je sprovedena pre podne, uz prisutvo mnogobrojnih pripadnika specijalnih jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova i izazvala je burnu reakciju meštana.
 
Direktor Finansijske policije Arafat Muaremi je rekao novinarima se istraga vodi i protiv nekoliko firmi koje su nelegalno uvozile duvan "virdžinija" čije je privatno uzgajanje zabranjeno u Severnoj Makedoniji, i "na crno" prodavali meštanima. Na informativni razgovor su, kako su javili mediji, bila privedena četiri meštanina koji su kupovali, prerađivali i na "crnom tržištu" prodavali.
 
Tokom racije oduzete su i mašine za preradu duvana. "U toku 2018. i 2019. više pravnih subjekta je uvozilo duvan iz susednih zemalja Albanije, Srbije, Grčke i Bugarske, koji je zatim 'na crno' prodavan fizičkim licima koja su, po našim sumnjama, posedovala mašine za preradu i taj duvan prodavali na crnom tržištu", rekao je Muaremi.
 
Direktor Finansijske policije je istakao da je državni budžet tim švercom duvana u poslednje dve godine oštećen za 7,5 miliona evra, odnosno za 5,5 miliona evra u 2018, a ove godine za još 1,8 miliona evra. Po rečima direktora Carinske uprave Đoke Tanasoskog, analizom je utvrđeno da zaplenjeni rezani duvan "sadrži dodatne štetne materije i opasne hemikalije i buđ, zbog neodgovarajućih uslova držanja", a da se po proizvodnji vidi da je "pripreman u primitivnim uslovima". 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet