Članice G20, osim SAD, postigle dogovor o klimi

Zemlje članice G20, s izuzetkom SAD, postigle su u Osaki dogovor po pitanju klime, naveli su francuski i nemački izvori.
"Usvojen je dokument o klimi", navedeno je iz okruženja francuskog predsednika Emanuela Makrona neposredno pred završni sastanak samita. 
 
Dokumentom je 19 zemalja potvrdilo podršku Pariskom sporazumu iz 2015. o borbi protiv klimatskih promena. SAD su se iz tog sporazuma povukle 2017. godine. 
 
Dogovor je postignut posle dugih pregovora, dodatno otežavanih pokušajima SAD da blokiraju deklaraciju, kao što su činile i na samitima G20 u Hamburgu 2017. i Buenos Airesu 2018. godine.
 
Nemačka kancelarka Angela Merkel je novinarima rekla da je tekst deklaracije "sličan" prošlogodišnjem.
 
Šefovi država i vlada zemalja G20 usvojili su završnu deklaraciju samita u kojoj upozoravaju na jačanje trgovinskih i geopolitičkih tenzija.
 
Time je ponovljen izraz upotrebljen na sastanku ministara finansija, posle teških pregovora uslovljenih američkim oklevanjem.
 
U dokumentu je navedena i potreba da centralne banke "nastave s podrškom ekonomskoj aktivnosti" i da "bolje komuniciraju".
  • milicica

    29.06.2019 19:05
    opet svetski policajac
    Sram ih bilo dele paske svima,najpametniji su a ustvari kontra a uvek idu uzocin i sto je najgore prolazi im, ma dignite glave uvlakaci i otkacite ih pa ce da se cesu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).