Toplotni talas u Evropi odneo sedam života

Požari su tokom vikenda poharali delove Francuske i Španije, dok Evropa beleži rekordne temperature od čijih je posledica u nekoliko evropskih zemalja, umrlo najmanje sedam osoba.
Toplotni talas u Evropi odneo sedam života
Foto: Pixabay
Temperature u južnoj francuskoj regiji Gar u petak su dosegle čak 45,9 stepeni Celzijusa, što je viša temperatura nego u kalifornijskoj Dolini smrti. Talas vrućine izazvao je brojne požare u kojima je spaljeno oko 550 hektara zemlje i uništeno nekoliko kuća i vozila.
 
Jedan muškarac je umro tokom biciklističke trke u jugozapadnoj francuskoj regiji Arijež, u podnožju Pirineja, a jedna pedesettrogodišnjakinja preminula je nakon što se požalila na slabost, rekao je u nedelju mesni javni tužilac Loran Duman, dodavši da policija istražuje tačan uzrok smrti.
 
Meteorolozi kažu da slabljenje visinske mlazne struje sve više izaziva zastoje vremenskih sistema i dovodi do rasta letnih temperatura. Pet najtoplijih leta u Evropi u poslednjih 500 godina evidentirano je u ovom veku.
 
U Španiji je u 40 od 50 regija izdato upozorenje o vanrednim vremenskim uslovima, a u sedam pokrajina vladaju ekstremni uslovi.
 
Temperature u Đironi, na severoistoku Španije u petak su dostigle 43,9 stepeni Celzijusa, što je najviša temperatura dosad registrirovana u tom katalonskom gradu.
 
Većina požara, koji su poslednjih nekoliko dana pogodili Španiju, ugašena je i sada su pod kontrolom, ali vatrogasci se bore da pod kontrolu stave požar koji hara centralnim pokrajinama Toledom i Madridom, koji je od petka uništio više od 20 kvadratnih kilometara.
 
Premda su se temperature u nedelju blago smanjile, španska nacionalna meteorološka agencija u nekim delovima zemlje predviđa zadržavanje temperatura do 40 stepeni Celzijusa. To se naročito odnosi na severoistočni deo zemlje.
 
U nekoliko poslednjih dana zabeleženo je sedam smrtnih slučajeva povezanih s toplotnim udarom: osim pomenutih dvoje ljudi u Francuskoj, dve osobe su umrle od posledica vrućine u Španiji, a još tri u Italiji.
 
Nemački hidrometeorološki zavod upozorio je na ekstremnu vrućinu u nedelju, prognoziravši temperature do 39 stepeni Celzijusa od Saske na istoku zemlje do područja gornje Rajne na zapadu.
 
Svetska meteorološka organizacija (WMO) izvestila je da bi 2019. mogla biti među najtoplijim godinama kada su temperaturni rekordi posredi, a razdoblje od 2015. do 2019. bi moglo biti najtopliji petogodišnji period.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.