Akcija protiv pet kablovskih operatera u Bugarskoj zbog ilegalne distribucije

Pod nadzorom Kancelarije Vrhovnog kasacionog tužilaštva u Bugarskoj, policajci iz bugarskog Odeljenja za sajber kriminal iz Generalne direkcije za borbu protiv organizovanog kriminala Ministarstva unutrašnjih poslova Bugarske sproveli su zajedničku akciju protiv pet kablovskih operatera u Bugarskoj.
Akcija protiv pet kablovskih operatera u Bugarskoj zbog ilegalne distribucije
Foto: Pixabay
Pomenuti operateri su svoju nelegalnu uslugu pružali iz gradova Burgas, Krdžali, Blagoevgrad, Dupnica, Ćustendil, Goce Delčev, Sandanski i Petrič. Operaciju su podržale Europolova Koalicija za borbu protiv zločina protiv intelektualne svojine (IPC3) i Audiovizualna Anti-Piracy Alijanse (AAPA), čija je United Media članica.
 
Pet kablovskih operatera su ilegalno presretali, a potom i distribuirali više od 60 premium TV kanala (stranih i bugarskih), bez saglasnosti nosilaca prava intelektualne svojine. Procenjuje se da je finansijska šteta veća od 10 miliona bugarskih leva (oko 5 miliona evra). Takođe, procenjuje se da je više od 700.000 pretplatnika koristilo signal ilegalno emitovan iz kriminalne mreže.
 
Prilikom pretresa lokacija sa kojih je poticao ilegalni signal zaplenjena je cela hardverska infrastruktura korišćena za kriminalne aktivnosti, a budući da su osumnjičeni distribuirali TV kanale i širom sveta putem mobilnih aplikacija – i ovi serveri su nađeni i zaplenjeni.
 
Europolov IPC3 je podržao istragu na terenu tako što je u Bugarsku poslao tim koji se sastojao od jednog analitičara i jednog specijaliste opremljenih mobilnom kancelarijom. Europolovi predstavnici su celu razmenu informacija u realnom vremenu i unakrsne provere podataka prikupljenih tokom trajanja akcije sravnili sa bazom podataka Europola.
 
Inače, sedište IPC3 je u Europolu, a finansira ga Zavod za intelektualnu svojinu Evropske unije (EUIPO).

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet