U Banjaluci odata pošta svim civilnim žrtvama rata

Spuštanjem cveća u Vrbas sa mosta u banjalučkom Gornjem Šeheru odata je pošta civilnim žrtvama rata, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost, uz poruke "Ne ponovilo se" i "Gradimo mir zajedno".
Tradicionalno, ovo je prvi od događaja u okviru manifestacije susreti Banjalučana "Vezeni most", koja se održava po 16. put. Pored mosta u okviru ove manifestacije organizovan je kulturno-umetnički program u kojem su učestvovali pesnici koji su recitovali svoje stihove kao i hor "Safikada".
 
Atif Turčinhodžić, inicijator ovog dešavanja, rekao je da je njegova inicijativa zaživela uz pomoć članica hora Safikada i mnogih Banjalučana, a da je potrebno nastaviti ovu tradiciju i gajiti sećanje na sve civilne žrtve rata. 
 
"Jedina moja molba je da se ipak nađe mlađih i omladine da preuzmu ovo od nas i da to dalje živi", rekao je Turčinhodžić.
 
Hazim Maglajlić, jedan od organizatora susreta Banjalučana kaže da već 16 godina pokušavaju da suživot koji imaju u Banjaluci učine bližim, snošljivijim, sa manje tenzija i uzajamnih animoziteta. Rekao je da se kao i prethodnih godina u okviru ove manifestacije i ove godine održava 18 različitih manifestacija, kulturnih, sportskih, rekreativnih, kako bi se Banjalučani upoznavali i prepoznavali na ulici.
 
"Godine su prošle iza nas, a mi Banjalučani smo stvarno rasuti po celom svetu kao maslačci, ima nas svuda, a najmanje u Banjaluci, svih vera i nacija", kazao je on.
 
Prema njegovim riječima ove godine neće biti održana tradicionalna tribina "Dijalog za budućnost", jer u dosadašnjim tribinama nisu učestvovali ljudi kompetentni da nešto obećaju, saslušaju i urade.
 
"Svi bi želeli da dijaspora nešto doprinese, da mladi dođu, da se investitori pojave, međutim dijaspora voli Bosnu i Hercegovinu, a Bosna i Hercegovina više ne živi u Banjaluci, to je činjenica i fakat", zaključio je on.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.