Ustavni sud Hrvatske: Veća prava za Srbe u Vukovaru

Predsednik Ustavnog suda Hrvatske Miroslav Šeparović izjavio da je Ustavni sud zabrinut zato što gradsko veće u Vukovaru nije donelo odluke o pravima pripadnika srpske nacionalne manjine i da je zbog toga naredio da u oktobru postupi po sopstvenom statutu i po zakonu i donese odluke, kao i da o tome obaveste sud.
Šeparović je rekao da će odlukom Ustavnog suda vukovarski Srbi ostvarivati veća prava na upotrebu jezika i pisma.
 
On je naglasio da su neki članovi statuta Grada sada ukinuti, uključujući odredbu koja se odnosi na prava srpskih odbornika u Gradskom veću i dodao da će materijali za rad na srpskom jeziku i ćirilici morati da im se obezbeđuju i na usmeni, a ne samo pisani zahtev.
 
Šeparović se osvrnuo i na nekoliko slučajeva koje je nazvao "medijskim predmetima", a koji se odnose na pravo na slobodu izražavanja. "Sloboda izražavanja može biti ograničena samo ako je to nužno u demokratskom društvu, a što moraju da utvrde sudovi u pojedinačnim slučajevima", rekao je.
 
"U novembru moraju da vide koja se od individualnih i kolektivnih prava mogu proširiti i o tome moraju da donesu odluku. Ako Ustavni sud bude smatrao da ta odluka nije u skladu sa Ustavnim zakonom, zadržava mogućnost da je ukine", naveo je Šeparović, obrazlažući odluku Suda.
 
Predsednik vukovarskog Gradskog veća Tomislav Šota iz HDZ smatra da prava srpske nacionalne manjine u Vukovaru nisu ničim ugrožena i da pripadnici te manjinske zajednice ostvaruju sva ustavnom, zakonima i Statutom Vukovara zagarantovana prava.
 
Gradska organizacija Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Vukovara pozdravila je odluku Ustavnog suda, ali je zamenik gradonačelnika Vukovara Srđan Milaković, član SDSS, ocenio odluku "kozmetičkom i bez suštine", rekavši da se prava pripadnika srpske zajednice u Vukovaru ne primenjuju u mnogim slučajevima.
 
"Još postoje otvorena pitanja građana srpske nacionalnosti nestalih u ratu, pitanje dvojezičnih tabli još nije rešeno, a postoji i niz drugih primera zbog kojih se osećamo kao građani drugog reda", rekao je Milaković.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet