Hrvatska od 2020. uvodi novi vid plaćanja putarina - kamera očita registarsku tablicu i naplati

Od 2022. godine na hrvatskim autoputevima plaćanje putarine gotovinom i ENC uređajima odlazi u prošlost.
Hrvatska od 2020. uvodi novi vid plaćanja putarina - kamera očita registarsku tablicu i naplati
Foto: Pixabay
Na svim putevima zameniće će ih elektronski sistem DSRC (Dedicated Short-Range Communications) i sistem automatskog čitača registarskih oznaka (ALPR).
 
Prema novom predlogu vozači će moći da biraju da li u automobilu imatižele da imaju transponder koji će bežičnom tehnologijom registrovati njihov ulazak i izlazak s autoputa ili će putarinu plaćati sistemom očitavanja registracije. To će važiti za korisnike prve i druge kategorije, motocikle i lična vozila, a korisnici svih drugih kategorija moći će da koriste samo DSRC sistem.
 
Korisnik s novim sistemom putarinu će plaćati tačno u cent. Ovaj način trebalo bi da obezbedi veću protočnost vozila, ali bi trebalo i da eliminiše finansijske malverzacije jer više neće biti gotovine i blagajnika.
 
Sistemi za očitavanje transpondera biće postavljeni na ulazima na put, a mogu se postaviti i na vijadukte ili mostove. 
 
Reč je zapravo o modernijoj verziji ENC uređaja, osim što DSRC omogućuje naplatu bez zaustavljanja i očitavanje signala transpondera i pri brzinama od 130 kilometara na sat.
  • pera

    14.07.2019 16:15
    ..
    Bravo Hrvati. Pice u buducnost i ostavljaju nas u prasini.
  • ××

    14.07.2019 15:38
    Pre svega nije njihov put i preskup je i za hrvate.
  • Mil9

    14.07.2019 12:05
    Iiiii
    Ajde ne se.i ,kad si se vozila njihovim autoputem ,nista tu nije posebno i on je vec za rekonstrukciju dobro,da nece lopovluk uveli bi Vinjete kao cela Europa!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet