Greškom otkrivene lokacije nuklearnog oružja NATO-a u Evropi

Bezbednosni komitet Parlamentarne skupštine NATO nedavno je greškom objavio dokument sa tajnim lokacijama nuklearnog oružja Alijanse u Evropi.
Reč je o šest baza - Klajne Brogel u Belgiji, Buhel u Nemačkoj, Avijano i Gedi-Tore u Italiji, Volkel u Holandiji i Indžirlik u Turskoj. "Vašington post" piše da se iz dokumenta vidi da SAD čuvaju deo svog nuklearnog arsenala u Belgiji, Nemačkoj, Italiji, Holandiji i Turskoj.
 
Dokument "Nova era za nuklearno odvraćanje? Modernizacija, kontrola oružja i savezničke nuklearne sile" prvobitno je objavljen u aprilu, ali je belgijski list "Morgen" tek u utorak objavio deo u kome se pominju lokacije oružja.
 
"Vašington post" navodi da "Morgen" nije precizirao izvor na koji se pozivaju.
 
U najnovijoj verziji dokumenta Parlamentarne Skupštine NATO, koja je objavljena prošle nedelje, ne pominju se više specifične lokacije oružja već samo avioni koji imaju mogućnost da nose nuklearno oružje.
 
Autor teksta, senator Džozef Dej kaže da su sve informacije koje je koristio u tekstu javno dostupne i da je aprilski dokument predstavljao nacrt.
 
Američki list podseća da ni SAD ni njene evropske saveznice ne pričaju otvoreno o lokacijama gde se nalazi američko oružje na evropskom kontinentu.
 
Neimenovani zvaničnik koji je razgovarao sa listom kaže da dokument PS NATO-a nije zvaničan dokument Alijanse.
 
Međutim, "Vašington post" ističe da su mnogi evropski mediji dokument prihvatili kao konačnu potvrdu činjenice da SAD skladište svoje oružje u Evropi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.