VIDEO: Zaplenjeno 104 kilograma zlata, najverovatnije pripadalo narko kartelu

Zlato teško oko 104 kilograma putovalo je u Švajcarsku s Kajmanskih Ostrva kada su ga zaplenili službenici Nacionalne agencije za kriminal Velike Britanije.
Procenjena vrednost zlata iznosi oko 4,5 miliona evra, a sumnja se da je povezano s južnoameričkim narko kartelom.
 
Zlato je prvobitno bilo otpremljeno na Kajmanska Ostrva iz Venecuele privatnim avionom. Ova velika pošiljka je zaplenjena prošlog meseca, a sudije su sada dozvolile državnim organima da ga trajno zadrže pozivajući se na tamošnji zakon o prihodima od kriminala.
 
 
Lokalne vlasti sada rade na identifikaciji odakle je izvorno došlo zlato. Naime, značajan deo ovog plemenitog metala je zaplenjen u blokovima i sitnim komadima, dok je oko šest komada bilo u obliku srca.
 
"Verujemo da je ova pošiljka povezana s narko kartelima koji deluju iz Južne Amerike. U saradnji s partnerima u inostranstvu i u Velikoj Britaniji brzo smo uspeli da zaustavimo njegovo dalje kretanje", rekao je Stiv Mekentajr sa Aerodroma Hitroua, gde je i pronađeno zlato.
 
 
On je naglasio da se poslovni model mnogih organizovanih kriminalnih grupa oslanja na sposobnost da se novac ili vredna roba prebacuje preko granica, kako bi se finansiralo dalje ulaganje u kriminalne aktivnosti.
 
 
"Oduzimanje velikih količina novca ili zlata kriminalne grupe pogađa tamo gde ih najviše boli, po džepu. Ovo je bila značajna zaplena i pokazuje koliko efektivno granične snage sarađuju s partnerima u sprovođenju zakona, kako u zemlji tako i u inostranstvu, u borbi protiv organizovanog kriminala", dodao je on.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet