Boris Džonson novi premijer Velike Britanije

Boris Džonson postao je novi premijer Velike Britanije pobedivši Džeremija Hanta na unutarstranačkim izborima u Konzervativnoj partiji.
Džonson je osvojio 66 odsto glasova, odnosno 92.153 glasova. Hant, sa druge strane, osvojio je 46,656 glasova.
 
Glasanje je održano juče, a pravo glasa imalo je oko 159.320 članova partije. Rezultati su saopšteni danas, ali trka za prvog čoveka Konzervativne partije, ujedno i novog premijera, nije bila neizvesna. Džonson, koji je obećao da će izvesti Veliku Britaniju iz Evropske unije sa ili bez dogovora do 31. oktobra, važio je za favorita nedeljama unazad, a ankete su mu uglavnom davale oko 70 odsto glasova.
 
Uoči glasanja za šefa Konzervativne partije, šest ministara koji se protive Bregzitu bez sporazuma objavili su da će podneti ostavku u sredu ukoliko Džonson postane premijer. Ostrvski mediji pišu i da bi šest torijevaca moglo da prebegne u Liberalno-demokratsku partiju iz istog razloga.
 
Prvi je to učinio Alen Dankan, ministar za Evropu i Ameriku i državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Velike Britanije, koji je danas sopštio da je podneo ostavku, saopštio je Forin ofis. Ostavke su najavili i ministar finansija Filip Hamond i ministar pravosuđa Dejvid Gok.
  • bora

    23.07.2019 21:11
    v
    Nadam se da se nece desiti to sto ti prizeljkujes.
  • V

    23.07.2019 19:30
    @bora
    Ako se UK i EU ikada raspadnu, to će biti normalan razvod koji se neće ni osetiti - nešto poput Češke i Slovačke. Ljudi će normalno živeti, neki novi ugovori će regulisati odnose i praktičan život ljudi.
    A da će biti tako znamo jer veliko-Srbi nisu faktor ni u eventualnom raspadu UK ni EU.

    Ko neće/ne može zajedno, to i ne mora.
    Samo veliko-Srbi pate od megalomanije, hegemonizma, teških kompleksa što su se svi razbežali. Bukvalno svi (osim Vojvodine i Sandžaka)

    No, na kraju, veće su šanse da se i ovo malo Srbije što je ostalo dalje raspadne, nego bilo šta od onoga što vi priželjkujete.
  • Igleda

    23.07.2019 17:54
    da malo rata
    U Evropi nece skoditi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Tusk rekonstruisao vladu Poljske

Poljski premijer Donald Tusk danas je rekonstruisao vladu, u sklopu koje će dosadašnji koordinator specijalnih službi Tomaš Sjemonjak stupiti na dužnost ministra unutrašnjih poslova.