Dvojica Bugara optužena za krađu podataka pet miliona građana i firmi

Bugarsko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv jednog 20-ogodišnjeg programera i njegovog kolege iz jedne IT kompanije u Sofiji, zbog masovne hakerske krađe poreskih podataka pet miliona obveznika u Bugarskoj koja ima sedam miliona stanovnika.
Dvojica Bugara optužena za krađu podataka pet miliona građana i firmi
Foto: Pixabay
Tužilaštvo zaduženo za borbu protiv organizovanog kriminala navelo je da je hakerski napad sproveden polovinom jula i ocenilo da je to "zločin protiv države". Dodaje se da je je počinjen "sajber kriminal u cilju stvaranja konfuzije i zbunjenosti u stanovništvu".
 
Tužioci navode da je taj zločin označen i kao terorizam i u tom slučaju su kazne od pet do 15 godina zatvora. Osumnjičeni su 20-ogodišnji programer zadužen da testira i poboljša bezbednost kompjuterskih sistema i komercijalni direktor kompanije, koji je, po navodima tužilaštva, inicirao hakerski napad.
 
Hakerski napad je otkriven pošto je nekoliko bugarskih medija 16. jula sa jedne ruske mejl adrese dobilo oko 11 gigabajta poreskih podataka. Podaci se odnose na 5,1 milion građana i firmi, među kojima je skoro milion preminulih osoba. 
 
Programer je napravio fajlove o premijeru Bojko Borisovu, glavnom tužiocu Sotiru Cacarovu i uticajnom poslaniku Delijanu Pevskom, vlasniku nekoliko medija. Sa mejlom o podacima bila je i poruka u kojoj se kritikuju bugarske vlasti, a sajber bezbednost je označena kao parodija.
  • Milan

    26.07.2019 09:41
    Premijer Bugarske izjavio da ovakvi ljudi zbog svog znanja treba da dobiju visokoplaćeni državni posao a ne da budu u zatvoru.
  • Jaja

    26.07.2019 08:34
    Svugde je totalitarizam... i Ameri su Snowden-a oznacili ko teroristu, a on samo pokazao pravo stanje... tako bi se desilo i kod nas... da neke novine napisu nesto istinito sto je zaista vazno, odmah bi bile zatvorene.

    Nigde na svetu nema slobode

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.