Sukobi u Obali Slonovače

Snage lojalne međunarodno priznatom predsedniku Obale Slonovače Alasanu Uatari preuzele su tokom noći kontrolu nad državnom televizijskom stanicom RTI, saopštio je jutros Uatarin portparol Leon Kuaku Ala.

Snage lojalne međunarodno priznatom predsedniku Obale Slonovače Alasanu Uatari preuzele su tokom noći kontrolu nad državnom televizijskom stanicom RTI, saopštio je jutros Uatarin portparol Leon Kuaku Ala.

Emitovanje programa državne televizije, koja je ostala lojalna poraženom predsedničkom kandidatu Loranu Gbagboi, prekinuto je prethodne noći, posle višečasovnih sukoba u blizini njenog sedišta u Abidžanu. U četvrtak uveče je istekao rok koji je Uatara postavio Gbagbou da prizna poraz i sada se suočava s pretnjom da bude silom svrgnut sa vlasti.

Uatarine snage su prethodnih dana zauzele ključne gradove u zemlji i sada su opkolile i prestonicu Abidžan. U blizini rezidencije Gbagboa i predsedničke palate tokom noći su se, prema rečima stanovnika, vodile žestoke borbe.

Međunarodna zajednica priznala je Uataru kao pobednika novembarskih predsedničkih izbora, ali je njegov protivkandidat Gbagbo odbio da preda vlast. Prema podacima UN, u nasilju posle novembarskih izbora u Obali Slonovače poginulo je najmanje 460 ljudi, dok je milion stanovnika izbeglo iz svojih domova.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.