Kolektivna tužba britanskih investitora protiv banaka koje sumnjiče za nameštanje kurseva

Grupa investitora podnela je u Velikoj Britaniji kolektivnu tužbu protiv banaka Barkliz, "JP Morgan", Rojal Benk ov Skotland (RBS), UBS i Sitigrup, koje terete za nameštanje kurseva na globalnom deviznom tržištu.
Kolektivna tužba britanskih investitora protiv banaka koje sumnjiče za nameštanje kurseva
Foto: Pixabay
Tužba, koja je prema procenama vredna više od jedne milijarde funti (1,24 milijarde dolara), podneta je danas Apelacionom sudu za konkurenciju (CAT) u Londonu, saopštila je američka advokatska kancelarija "Skot&Skot", prenosi Rojters.
 
"JP Morgan", RBS i UBS su odbili da daju komentar, a Barkliz i Sitigrup za sada nisu odgovorili na zahteve britanske agencije za komentarom.
 
Neke od najvećih svetskih investicionih banaka već su zajedno platile više od 11 milijardi dolara na ime nagodbi sa američkim, britanskim i evropskim regulatorima u sudskim sporovima u kojima su tužene za nameštanje kurseva na tržištima valuta.
 
Advokati tužitelja se nadaju da će u Velikoj Britaniji ponoviti uspeh kolektivnih tužbi u SAD-u protiv banaka, uključujući "Goldman Saks", HSBC i Barkliz, u kojima su veliki investitori dobili mobeštećenje u iznosu 2,3 milijarde dolara.
 
Evropska unija je u maju ove godine kaznila pet banaka sa ukupno 1,07 milijardi evra (1,19 milijardi dolara) za nameštanje deviznih kurseva preko brokerskih kartela poznatih pod nazivima "Eseks Ekspres" i "Trostruki Banana Split".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet