Predsednik bi da vlada dok je zdrav

U Kazahstanu se danas održavaju vanredni predsednički izbori, na kojima će učestvovati i, kako se procenjuje, nadmoćno pobediti, aktuelni predsednik Nursultan Nazarbajev.
U Kazahstanu se danas održavaju vanredni predsednički izbori, na kojima će učestvovati i, kako se procenjuje, nadmoćno pobediti, aktuelni predsednik Nursultan Nazarbajev.

Njegovi protivkandidati su sekretar CK Komunističke narodne partije Kazahstana Žambil Ahmetbekov, lider Partije patriota, senator Gani Kasimov i nezavisni kandidat Mels Eleusizov, koji je na čelu ekološkog saveza Tabigat (Priroda). Nazarbajev je, posle 20 godina na čelu Kazahstana, odlučio da se održe vanredni predsednički izbori, bez obzira na to što se time skoro za dve godine smanjuje rok njegovog trenutnog mandata. Jedan od predsednikovih savetnika najavio je da će Nazarbajev dobiti više od 91 odsto glasova, koliko je imao 2005. godine, a sam predsednik, koga sunarodnici zovu "tata", obećao je da će vladati sve dok mu "to zdravlje dopusti".

Većina stručnjaka ocenjuje da je atmosfera u kojoj je protekla predizborna kampanja bila mirna. Nazarajev je odbio da organizuje zvanične manifestacije, smatrajući da su "rezultati njegovog rada i tako svima vidljivi". "Uvek sam govorio i govorim i sada - ako narod dozvoljava i ako će me podržavati, ispunjavaću volju naroda i koliko bude snage i energije raditi na dobrobiti naše zemlje", rekao je predsednik Kazahstana u februaru.

Nazarbajev je na 13. kongresu njegove narodno-demokratske stranke Nur Otan rekao da je od 1994. godine u Kazahstanu nominalni mesečni iznos zarade povećan 45 puta, da se za 10 godina broj stanovnika sa prihodima nižim od minimalnog smanjio za četiri puta, da je prosečni iznos penzija povećan šest puta i da su protekle decenije rashodi za zdravstvenu zaštitu udesetostručeni. "Kazahstan je stupio među 50 država sa najvećim međunarodnim rezervama, čiji je ukupan iznos sa Nacionalnim fondom veći od 63 milijarde američkih dolara", rekao je predsednik Kazahstana.

Nazarbajev je, istovremeno, najavio modernizaciju političkog sistema širenjem ovlašćenja parlamenta i vlade, jačanje uloge političkih stranaka i lokalnih organa vlasti i sudskog sistema.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.