Separatisti zauzeli predsedničku palatu u Jemenu

Odredi separatista iz Južnog prelaznog saveta Jemena zauzeli su predsedničku palatu "Mašik" u ekonomskoj prestonici Adenu, saopštio je jemenski vojni izvor.
Separatisti zauzeli predsedničku palatu u Jemenu
Foto: Pixabay
Prema njegovim rečima — separatisti nisu naišli ni na kakav otpor i sada se nalaze unutar palate. Saudijske snage koje su se nalazile u palati povukle su se u vojnu bazu međunarodne koalicije u oblasti Barika, zapadno od Adena.
 
Predstavnik Južnog prelaznog saveta Nizar el Hajsam je rekao da se ta organizacija ne zalaže protiv zakonitosti i da je spremna za dijalog sa svim političkim partijama, osim sa islamistima iz partije "El Islah" koji, prema njegovim rečima — "negativno deluju na predsednika republike Raba Mansura Hadija".
 
"Ne nameravamo da započinjemo sada bitku za odvajanje Adena i Južnog Jemena od ostatka zemlje", rekao je Hajsam i obećao da će odredi Južnog prelaznog saveta ostati u sastavu Vladinih snaga, koje ratuju protiv pobunjenika Huta.
 
Ranije je član Južnog prelaznog saveta Adnan el Kaf saopštio da su sve vojne baze u Adenu pod kontrolom njihovih snaga, kao i većina državnih ustanova koje su se priključile Savetu. Zamenik šefa jemenske diplomatije Muhamed el Hadrami je događaje u Adenu okarakterisao kao državni prevrat.
 
U januaru prošle godine prestonica Južnog Jemena već je prelazila pod kontrolu Južnog prelaznog saveta, a njegov lider Ajdares el Zubejdi je objavio da je smenjen predsednik Rabo Mansur Hadi, koji se nalazi u Saudijskoj Arabiji.
 
Pre ujedinjenja severnog i južnog dela Jemena 1990. godine na jugu zemlje je postojala Narodna Demokratska Republika Jemen sa prestonicom u Adenu, gde je na vlasti bila Jemenska socijalistička partija.
 
Od 2014. godine u Jemenu traje sukob pobunjenika Huta iz šiitskog pokreta "Ansar Alah", u čijim su rukama prestonica Sana i severne provincije, i armije lojalne predsedniku, na čijoj se strani bore snage arapske koalicije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet