Kosovska policija maltretirala srpskog novinara

Društvo novinara Kosova i Metohije i Udruženje novinara Srbije najoštrije su osudili maltretiranje i privođenje vlasnika "Klokot radija" Nikole Stolića i zatražili od Euleksa da pokrene istragu protiv pripadnika saobraćajne policije Kosovske policijske službe i specijalne jedinice Rose.
Društvo novinara Kosova i Metohije i Udruženje novinara Srbije najoštrije su osudili maltretiranje i privođenje vlasnika "Klokot radija" Nikole Stolića i zatražili od Euleksa da pokrene istragu protiv pripadnika saobraćajne policije Kosovske policijske službe i specijalne jedinice Rose.

"Na nepriličan i ponižavajući način pripadnici specijalne jedinice Rose presreli su njegovo vozilo, kako Stolić kaže, najverovatnije zbog toga što je imao srpske registarske tablice. Stolića su grubo pretresali i priveli u policijsku stanicu u Uroševcu. Kao razlog za ovaj postupak naveli su "sumnju da poseduje falsifikovanu saobraćajnu dozvolu", navedeno je u saopštenju, koje potpisuje predsednik Društva novinara Kosova i Metohije Željko Tvrdišić.

Društvo smatra da je u proteklih nekoliko meseci došlo do eskalacije napada, različitih oblika iskazivanja netrpeljivosti i bahatog ponašanja predstavnika kosmetskih institucija prema novinarima koji izveštavaju i rade na srpskom jeziku, "koje KPS doživljava kao neprijatelje i uljeze na svojoj teritoriji". "Incidenti koji su se dogodili zahtevaju hitnu intervenciju Euleksa koji mora pokrenuti istragu protiv ovakvog ponašanja pripadnika Kosovske policije. Slobode medija i rad njihovih predstavnika drastično se ugrožavaju, što kreira atmosferu straha i bitno sužava kretanje novinara i onemogućuje njihov rad", istaknuto je u saopštenju.

U saopštenju se podseća da za dosadašnja maltretiranja novinara i Srba i Albanaca niko nije odgovarao.

Vlasnika "Klokot radija" Nikolu Stolića u petak veče je, prema njegovom svedočenju, u blizini Štrpca više od tri časa maltretirala saobraćajna policija Kosovske policijske službe potpomognuta specijalcima Rose. On je naglasio da su se jedinice KPS-a i Rose grubo ophodile prema njemu, prislanjale ga uz auto i šutirali, stalno mu ponavljajući da sa srpskim tablicama ne može da vozi po Kosovu i Metohiji.

 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.