Pronađen prvi portret Isusa Hrista

Oko 70 knjižica pronađeno je u jednoj jordanskoj pećini, a na koricama jedne od njih nalazi se reljefna slika za koju se veruje da bi mogla biti prvi portret Isusa Hrista.
Oko 70 knjižica pronađeno je u jednoj jordanskoj pećini, a na koricama jedne od njih nalazi se reljefna slika za koju se veruje da bi mogla biti prvi portret Isusa Hrista.

Na slici, čiji se detalji ne mogu najbolje razaznati, vidi se lik muškarca sa bradom i krunom od trnja na glavi, prenose britanski mediji.

Korice knjižice su urađene od bronze i zlata, na prednjoj strani se nalazi lik čoveka sa bradom, a na zadnjoj čovek bez brade. Ispod likova se nalazi ispisan još uvek nedešifrovani tekst na hebrejskom jeziku. Čini se da knjižica nije otvarana od kako je nađena.

Neke od knjižica, za koje se smatra da su stare oko 2.000 godina, veličine su kreditnih kartica, a najveće su dimenzija oko 24 sa 20 centimetara. Svaka od njih sadrži do desetak stranica i zapečaćene su olovnim prstenovima sa svih strana.

Naučnici iz Engleske i Švajcarske, kojima su poslati na analizu neki od ovih artefakata, do sada su samo neke reči dešifrovali, a među njima je i fraza "Spasitelj Izraela", što ukazuje na to da se radi o tekstovima onih koji su verovali u Mesiju, čiji se lik možda i nalazi na slici.

Neki stručnjaci smatraju da bi ove knjižice mogle biti najveći pronalazak iz doba ranog hrišćanstva, još od svitaka sa Mrtvog mora.
Prema nekim mišljenjima artefakti možda predstavljaju "zapečaćenu knjigu", o kojoj se govori u "Knjizi otkrovenja", poslednjoj knjizi Novog zaveta.

U knjižicama nema mnogo teksta, više ima stilizovanih slika. One su u vlasništvu jednog beduina, a pronađene su pre pet godina u pećini u jordanskom selu Saham. U taj deo Jordana su mnogi hrišćani pobegli posle pada Jerusalima 70. godine nove ere.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet