Ruskim naučnicima ograničeni kontakti sa stranim kolegama

Ruski naučnici dobili su nove vladine preporuke o uvođenju velikih ograničenja u njihovim kontaktima sa stranim kolegama. Za mnoge ruske naučnike ove prepreke izazivaju strah od povratka u sovjetsko doba.
Ruskim naučnicima ograničeni kontakti sa stranim kolegama
Foto: Pixabay (ilustracija)
Odredba koju je ministarstvo obrazovanja i istraživanja dostavilo ruskim institutima navodi da svaki sastanak sa stranim naučnicima, koji uključuje najmanje tri osobe, kao i sastanke van radnog vremena, treba da odobri uprava. Učesnici sastanka dužni su da o njima podnesu izveštaj.
 
Ministarstvo savetuje i duže provere stranaca koji žele da uđu u ruske institute i ograničenja njihovih elektronskih uređaja, pa čak i satova, koje će moći da koriste samo u slučajevima predviđenim međunarodnim ugovorima.
 
Aleksandar Fradkov, profesor fizike koji vodi laboratoriju u Sankt Peterburgu upozorio je u otvorenom pismu na "apsurdne i nerealne mere".
 
"Šta će se dogoditi ako organizujemo međunarodnu konferenciju uz učestvovanje mnogo stranaca? Hoćemo li svima oduzeti satove i telefone?", upitao je Fradkov i istakao da takve mere neće poboljšati bezbednost njihove zemlje, već će samo povećati njenu izolaciju.
 
Ministarstvo obrazovanja i istraživanja nije komentarisalo odredbu, koju je institut u kojem radi Fradkov primio u julu.
 
"Sva nauka je sazdana na komunikaciji i razmeni informacija. Ukoliko se pridržavate te odredbe, onda će se morati i za odlazak na kafu sa stranim kolegom pisati izveštaj. Radi se o povratku u sovjetsko doba kada naučnici nisu mogli da razgovaraju sa stranim kolegama bez prisustva treće osobe", rekao je ruski fizičar i ocenio da "on nije u stanju da radi prema novima pravilima i da se nada da će se naučnici ujediniti protiv njih".
 
Jedan drugi naučnik s ruskog institutu za fiziku, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da se nove preporuke već primenjuju i otežavaju učestvovanje stranca na važnim susretima.  
 
Ruska naučna zajednica se godinama brine zbog sve jačeg uticaja tajnih službi na njihov rad. Nekoliko naučnika je osuđeno zbog "veleizdaje ili špijuniranja".
  • Edi Popovic

    14.08.2019 05:56
    Viska ulica 12
    Sve to i zadnje pobune je organizirala CIA isto kao sto je unistila Jugoslaviju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet