Severna Makedonija uklanja simbol sunca Vergine sa javnih mesta

Vlada Severne Makedonije zatražila je od lokalnih samouprava da uklone simbole sunca Vergine sa svih javnih mesta.
Uklanjanje sunca Vergine, simbola antičke Makedonije, vršiće se u skladu sa ranijim međunarodnim obavezama Skoplja. Time će biti završen proces uklanjanja simbola oko kojih su se skoro tri decenije sporili Skoplje i Atina.
 
Nedugo posle proglašenja nezavisnosti, tadašnja BJRM je do 1995. godine na zastavi imala sunce Vergine, koje se u plavo-beloj kombinaciji nalazi i na zastavi grčke Makedonije. Taj simbol je 1995. godine, pod pritiskom Grčke, zamenjen makedonskim suncem.
 
Kompromisna verzija ovog sunca nalazi se na spomeniku Aleksandru Makedonskom u Skoplju i na pločnicima nekoliko gradova u Severnoj Makedoniji. Poslednjih godina, viđan je samo kao deo scenografije tokom protesta opozicionog VMRO-DPMNE.
  • Petojlo

    14.08.2019 08:49
    Nešto izgubiše, nešto dobiješ. Putovao sam po Makedoniji i nisam primetio da su im te zastave i simboli doneli išta u smislu poboljšanja životnog standarda, a članstvo u EU verovatno hoće. Megalomanski spomenici po Skoplju su uglavnom izazivali podsmeh turista.
  • Лука Лабан

    14.08.2019 07:21
    Ускоро ће црног двоглавог орла качити(ионако га западној Северној Македонији има на сваком кораку).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet