Državljani koji su se borili za Islamsku državu žele da se vrate u BiH, vlasti ih blokirale

Sprovođenje plana povratka u domovinu državljana Bosne i Hercegovine koji su se borili u redovima islamističkih terorističkih organizacija u Siriji i Iraku ili su tamo boravili kao članovi njihovih porodica, blokiran je jer u BiH još nije uspostavljeno operativno telo koje bi taj proces koordinisalo i nadziralo, objavio je sarajevski "Dnevni avaz".
Američke vlasti koje su u februaru od BiH zatražile da preuzme svoje državljane zarobljene u borbama protiv Islamske države (ID) ne žele da dopuste repatrijaciju tih osoba sve dok Veće ministara BiH ne uspostavi operativno telo koje bi potencijalne povratnike proveravalo kako bi se utvrdio njihov tačan identitet i veze s BiH.
 
U tom telu bi trebalo da budu predstavnici ministarstava spoljnjih poslova i sigurnosti, Tužilaštva BiH i Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a pre nekoliko dana propao je i poslednji pokušaj da se usuglasi tekst odluke kojom bi se definisala ovlašćenja pojedinih institucija zaduženih za provere, organizovanje povratka i preuzimanje državljana BiH koji su sada u nekim od zarobljeničkih kampova u Siriji ili Iraku.
 
Članovi porodica zarobljenih bivših pripadnika terorističkih grupa, većinom supruge i deca, istovremeno vrše snažan pritisak na tela vlasti u BiH i traže da se ubrza njihov povratak u BiH. Do sada je u tu susednu zemlju vraćen samo Ibro Ćufurović iz Velike Kladuše koji je sada u zeničkom zatvoru, optužen je za terorizam i čeka suđenje. 
 
Prema dostupnim podacima, na deportaciju u BiH čeka još najmanje 14 bivših pripadnika Islamske države. To su Abdulah Čurt, Senad Kupusović, Enes Borovac, Albin Sinanović, Nedim Mujčinović, Edin Muftić, Ajdin Blažević, Muhamed Hasić, Alija Keserović, Edvin Babić, Begzad Sarač, Salem Hasić te Emir Ališić i njegov 19-godišnji pastorak Hamza Labidi.
 
Na povratak u BiH čeka i 58 žena i čak 200 dece. 
 
Bezbednosne agencije u BiH barataju podatkom da je od 40.000 boraca iz 110 zemalja koji su se pridružili ID od 2012. u Siriju i Irak iz Bosne i Hercegovine otišlo 260 ljudi, od čega je bilo 180 muškaraca. Uglavnom su tamo odlazili preko Turske, najpre avionom, a potom ilegalnim putem do sirijskih ratišta. 
 
Oko 70 odsto njih je bilo u ID dok su ostali ratovali u redovima konkurentske terorističke grupe Al-Nusra.
  • Bill

    15.08.2019 14:06
    Nisu uspeli tamo, pa bi ovde da nastave borbu?
    Uostalom, što se ne jave onome ko ih je vrbovao i poslao tamo. Sigurno im je nešto obećao. Pa neka traže ispunjenje obećanja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet