VIDEO: Prvi put objavljen snimak tajanstvene elitne jedinice Vojske Crne Gore

Radio-televizija Crne Gore objavila je snimak aktivnosti tajanstvene elitne jedinice Vojske Crne Gore.
Ovi snimici objavljeni su prvi put u javnosti.
 
Precizni napadi na važne mete, izviđanja iza neprijateljske teritorije i prikupljanje obaveštajnih podataka, odgovor na terorizam i hibridne pretnje, samo su neki od zadataka koje obavlja elitna jedinica Vojske Crne Gore, kaže se u videu.
 
Dobrovoljci koji žele da zasluže mesto u toj jedinici prolaze brutalno tešku obuku, čije su temelje postavile američke Zelene beretke - u proseku uspešno je završi samo četvrtina kandidata, ostali odustanu ili instruktori procene da nisu materijal koji traže za svoje redove.
 
Četa specijalnih snaga prvi put je dopustila jednom mediju da zabeleži njene aktivnosti, novinaru Portala RTCG Filipu Rakonjcu omogućila je da provede tri dana s njenim operaterima, pokazavši da uniformu specijalca vojske mogu da zasluže samo vrlo posebni ljudi.
 
Pripadnici te elitne jedinice koriste doktrine i metode delovanja američkih Zelenih beretki, što nije iznenađujuće kada se uzme u obzir da je jedan deo instruktora prošao njihove višemesečne kurseve u Sjedinjenim Američkim Državama.
 
Crnogorski specijalci su, poput američkih kolega, organizovani u borbene timove od 12 ljudi, u kojima svaki čovek ima svoju specijalnost, ali je obučen tako da može da zameni kolegu u bilo kojoj ulozi ako zatreba. 
 
Specijalne snage SAD takve timove nazivaju ODA (Operativni odred alfa).
 
  • Njegoš

    18.08.2019 21:38
    Ne bije boj svjetlo oružje, nego srce u junaka!

    Čuj ovo, država, koja ne postoji ni 250 godina, hoće da obučava Crnogorce, koji su se vazda tukli i borili protiv mnogo jačih neprijatelja od sebe i opet preživljavali.

    Mogli bi Crnogorci obučavati Amerikance, kako se to postiže!
  • Uncas

    18.08.2019 21:34
    "Filmska priča"...Klinci od 18 god branili Košare do poslednje kapi krvi...,bez ikakve selekcije i "naporne obuke"..Kad je bitka anonimusi postaju heroji,a možda "najobučeniji" prvi padnu...Nema mnogo kalkulacije kad ti život visi na koncu...
  • ns

    18.08.2019 14:34
    U danasnjem svetu u slucaju rata drzavi sa 600 000 stanovnika ni bog ne moze pomoci a kamoli neka jedinica.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet