Gadafijev izaslanik u Turskoj

Izaslanik libijske vlade u razgovoru sa turskim zvaničnicima izrazio je spremnost Moamera Gadafija da se okončaju oružani sukobi u zemlji, dok se u Ankari očekuje dolazak i delegacije opozicionog Nacionalnog saveta Libije.
Izaslanik libijske vlade u razgovoru sa turskim zvaničnicima izrazio je spremnost Moamera Gadafija da se okončaju oružani sukobi u zemlji, dok se u Ankari očekuje dolazak i delegacije opozicionog Nacionalnog saveta Libije.

"Libijska vlada želi da se borbe što pre okončaju", izjavio je Gadafijev izaslanik Abdulati al-Obeidi, koji je kasno sinoć razgovarao sa šefom turske diplomatije Ahmetom Davutogluom, preneli su lokalni mediji. Ministar Davutoglu je istakao da je "glavni cilj prekid vatre" i da Ankara radi "sve što može...da se ispune zahtevi libijskog naroda, uključujući i političke promene".

Razgovori su održani iza zatvorenih vrata, posle kojih nije zadato saopštenje. Libijski izaslanik Al-Obeidi će danas, kako je najavljeno, posetiti Maltu.

Turski zvaničnici, koji imaju kontakte i sa libijskom vladom i sa Nacionalnim savetom, ranije su savetovali Gadafiju da se povuče kako bi se odredio prelazni lider, koji bi doveo do pomirenja u zemlji koju potresaju nemiri od polovine februara. U Ankari je najavljeno da se, kako se ističe, "ovih dana" očekuje dolazak i predstavnika opozicije u Libiji. Turska je izrazila spremnost da posreduje između dve strane, ukoliko one prihvate ovu inicijativu.

Predstavnik libijske vlade Musa Ibrahim rekao je da je Libija spremna da održi izbore i reformiše svoj politički sistem, ali da samo libijski narod može da odluči da li njegov vođa Moamer Gadafi ostaje i dalje na čelu države. Sukobi u Libiji traju od 15. februara kada su se opozicione snage pobunile protiv Gadafijevog režima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet