Nemačka ukida porez na solidarnost uveden nakon ujedinjenja

Vlada kancelarke Angele Merkel odlučila je da većinu poreskih obveznika oslobodi od poreza na solidarnost koji je uveden posle ponovnog ujedinjenja zemlje.
Nemačka ukida porez na solidarnost uveden nakon ujedinjenja
Foto: Pixabay
Prema nacrtu zakona nemačkog ministra finansija Olafa Šolca, oko 90 odsto poreskih obveznika od 2021. godine više neće biti oporezovano nametom od 5,5 odsto, koji je bio pridodat porezu na dohodak. Saopšteno je i da će još 6,5 odsto poreskih obveznika ubuduće plaćati umanjen iznos tog poreza.
 
Porez na solidarnost se prvenstveno koristio za podršku ekonomskom razvoju u siromašnijem istočnom delu države, koji je ranije bio Nemačka Demokratska Republika pod komunističkom vlašću do pada Berlinskog zida u novembru 1989. godine.
 
"Danas je značajan dan na putu ka ostvarenju nemačkog jedinstva. Troškovi ponovnog ujedinjenja u velikoj meri su privedeni kraju", izjavio je Šolc.
 
Konzervativci, na čelu sa nemačkim ministrom ekonomije Peterom Altmajerom, žele da se porez na solidarnost u potpunosti ukine do 2026. godine.
 
Nemačko ministarstvo finansija je saopštilo i da će promene rezultirati sa oko 10 milijardi evra poreskih olakšica za građane od 2021. godine, koje bi se do 2024. godine povećale na oko 12 milijardi evra. Taj porez je prošle godine doneo saveznom budžetu prihode od 18,9 milijardi evra, saopštilo je ministarstvo.
  • JovaNS

    21.08.2019 16:43
    Čisto da shvatite odnos veličina ovde: Ceo srpski budžet (ukupni prihodi) je 10,5 milijardi evra.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet