Premijer Slovenije za gradnju drugog bloka nuklearke "Krško"

Slovenački premijer Marjan Šarec založio se za izgradnju drugog nuklearnog reaktora - novog bloka nuklearne centrale u Krškom.
Premijer Slovenije za gradnju drugog bloka nuklearke "Krško"
Foto: Pixabay (ilustracija)
Ta centrala je jedina nuklearka u Sloveniji, koju ona deli s Hrvatskom. Protivnici upozoravaju da je centrala islužena i zahtevaju da se zatvori.
 
"Moramo se potruditi da započnemo izgradnju drugog bloka jer će nam u budućnosti trebati više energije ako želimo uspeh našem razvoju", rekao je šef vlade tokom posete postrojenju stotinak kilometara od Ljubljane.
 
Debata o izgradnji drugog reaktora u Krškom traje petnaest godina, ali vlada premijera levog centra, na čelu manjinske koalicije pet stranaka, nije uvrstila taj projekat u svoj program.
 
Šarec je svoj stav opravdao nepostojanjem alternativa, podsetivši na protivljenje grupa za zaštitu životne sredine i civilnog društva izgradnji vetroturbina i hidroelektrana. Premijer je obećao da će se konsultovati sa stručnjacima i tražiti najširi politički konsenzus za sada "ključni", nuklearni projekat.
 
Izgrađena u jugoslovensko doba i puštena u rad 1983, nuklearna centrala Krško, s reaktorom tipa Vestinghaus od 700 megavata, prvobitno je trebalo da traje do 2023. godine, kada se navršava 40 godina rada. Ljubljana i Zagreb su, međutim, 2015. godine odlučili da joj produže aktivnost za dvadeset godina, uprkos protestima nekoliko nevladinih organizacija.
 
Krško pokriva 20 odsto potreba za električnom energijom Slovenije i 15 odsto Hrvatske.
  • da

    23.08.2019 12:25
    Putinov prodavc je stigao do Slovenije? Koja je cena, stvarna cena?
  • Tunel Jeftinoće

    23.08.2019 10:20
    Savet SLO i HR grupama za zaštitu životne sredine: Izborite se da na čelo Krška dođe neki balvan direkor ili mamin/tatin kursadžija iz bilo kog NS JP, zatvoriće se samo vrlo brzo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet