Preminuo "leteći čovek" Anđelo Grubišić

Britanski inženjer astronautike, profesor doktor Anđelo Grubišić (38), poginuo je prilikom testiranja letećeg odela, koje je sam dizajnirao, javljaju britanski mediji.
Grubišić je predvodio dizajnerski tim koji je radio na letačkim odelima u Univerzitetu u Sautemptonu gde je predavao astronautiku, navodi "Dejli mejl". Prethodno je radio i na pogonima za letelice u Evropskoj svemirskoj agencijie (ESA) i Americkoj svemirskoj agenciji (NASA), prenosi Blic.
 
Godine 2015. je pokrenuo "Projekat Ikarus" i dizajnirao letacka odela koja su rušila rekorde, dok je istovremeno radio na unapređenju njihove bezbednosti.
 
U izjavi za BBC njegova porodica navela je da je on izgubio život radeći ono što je najviše voleo, skakao u letačkom odelu i poručila da želi da osigura da ceo svet zna za njegova dostignuća i ambicije.
 
Grubišić, poznat i kao "leteći čovek", čiji je otac poreklom iz Like, boravio je u Srbiji prošle godine.
 
"Ono što želim od života je da letim, oduševljava me mit o Ikaru i to kako je za njega letenje bilo jednostavno. Bio bih najsrećniji kada bismo mogli da letimo bez ičega. To se naravno neće dogoditi, ali pokušavamo da opremu kojom letimo, svedemo na minimum i to me usrećuje", rekao je tada Grubišić.
  • pocivaj u miru

    23.08.2019 22:20
    "oduševljava me mit o Ikaru"
    Na zalost, taj mit sadrzi i kobni detalj.
    Na zalost...
  • .

    23.08.2019 18:57
    .
    Velika je steta kada umre neko mlad,pametan i koji je svoj zivot posvetio napretku covecanstva i Planeti.To je veliki gubitak za sve.
    "Leteci covek" je zasluzeno otisao medju andjele.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.