Amazonija gori, a Bolsonaro poručuje strancima da se ne mešaju

U jeku sve većih međunarodnih kritika zbog požara koji besne širom Amazonije, brazilski predsednik Žair Bolsonaro priznao je da je moguće da farmeri ilegalno podmeću šumske požare, ali je rekao i da stranci ne treba da se mešaju u brazilska unutrašnja pitanja.
Francuski predsednik Emanuel Makron i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš na Tviteru su izrazili zabrinutost zbog požara koji su dosegli rekordan broj ove godine, uništili široke pojase šume koji se smatraju vitalnim bedemom protiv globalnog zagrevanjem.
 
Bolsonaro je ljutito odgovorio na to što smatra uplitanjem.
 
"Te zemlje koje ovde šalju novac, ne šalju ga iz milosrđa ... Šalju ga u svrhu uplitanja u našu nezavisnost", rekao je predsednik Brazila u prenosu uživo putem Fejsbuka.
 
Ipak, dan ranije je priznao da Brazil sam nema sredstava da kontroliše požare.
 
"Amazonija je veća od Evrope, kako se možete boriti protiv podmetnutih požara na takvom prostoru", pitao je novinare nakon što je napustio predsedničku rezidenciju. 
 
"Nemamo za to sredstava", dodao je.
 
Požari u Amazoniji porasli su za 83 odsto ove godine u poređenju s istim prošlogodišnjim razdobljem, pokazuju vladini podaci. Premda požari jesu uobičajeni i prirodni događaji u ovo doba godine, aktivisti za zaštitu prirode za ogromno povećanje broja požara okrivljuju farmere koji vatru podmeću radi stvaranja pašnjaka.
 
Farmeri su možda dobili prećutno ohrabrenje desničarskog predsednika, koji je vlast preuzeo u januaru. Bolsonaro je u više navrata rekao da veruje da Brazil mora da otvori Amazoniju za poslovne interese, da dopusti rudarstvo, poljoprivredu, i drvnim kompanijama da iskoriste prirodne izvore.
 
U sredu je za podmetanje požara okrivio nevladine organizacije, za šta nije dao nijedan dokaz. Čini se da je u četvrtak popustio, kad je prvi put izrekao da bi u pozadini podmetanja požara mogli biti farmeri.
  • Laloš

    24.08.2019 11:25
    Retardinjo.
  • Novosađanka

    23.08.2019 21:32
    Ok pored ovog
    naša vlast deluje vrlo razumno i super pametno. Što nešto govori. Kakav idiot! I taj narod što ga drži, kompletna gomila ovaca koja će se podaviti u sopsstvenoj državi i sve ostale povući sa sobom. Drže 20% šuma sa planete koje donose kiseonik svima nama a pale ih ZBOG PARA! Uz to, iz istig razloga pohlepe su kupili pesticide koji su pobili masovno 50 miliona pčela. Nisam nikad verovala da će prva zemlja koja će da napravi najviše sr**a i povuče celu planetu u ekološku katastrofu da bude Brazil Ali eto! Dešava se. Ironično, u NS su dani Brazila, haha, da nije žalosno...
  • Darwin

    23.08.2019 21:01
    "Boys from Brasil"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.