Nemački Jutjuberi traže zaštitu svojih radničkih prava

Nemački producenti videa na platformi Jutjub žele da tuže gigantski koncern jer su nezadovoljni algoritmom koji im smanjuje prihode od reklama.
Nemački Jutjuberi traže zaštitu svojih radničkih prava
Foto: Pixabay

U petak je isticao rok koji su nemačka Unija Jutjubera i sindikat IG Metal postavili divovskoj video-platformi tražeći bolje uslove rada za producente videa. "Ako ne bude odgovora, onda ćemo morati malo da zategnemo stvari i povećamo pritisak", rekao je za DW Robert Fus iz sindikata pre nego što je ultimatum istekao.

Međutim, YouTube je u poslednji čas odgovorio i sada bi trebalo da budu pokrenuti razgovori.

Kompanija je ranije izbegla da se izjasni o postavljenom roku, saopštivši da se "svake godine sastaju sa stotinama" proizvođača sadržaja i da su u "stalnoj razmeni mišljenja sa svim akterima".

Nemački Jutjuberi i sindikat ipak i dalje govore o mogućnosti tužbe, verujući da platforma krši propise o zaštiti podataka i radnička prava. Ta alijansa koja se sada bori protiv Jutjuba je na prvi pogled čudna – IG Metal je inače veliki sindikat koji zastupa industrijske radnike. Ali ovde se ne radi o plati ili pravu na odmor, već o netransparentnosti Jutjuba kada je reč o algoritmu i plasiranju reklama.

Formalno Jutjub nije poslodavac onima koji objavljuju na toj platformi. Pa ipak sindikalac Robert Fus vidi jednostranu zavisnost.

"Ne postoji prinuda u smislu da recimo Jutjuberi moraju svakog dana u 14 časova da postave po jedan video", kaže Fus za DW.

"Ali postoji posredna uslovljenost jer su Jutjuberi stalno prinuđeni da isporučuju novi materijal jer će inače putem algoritma pasti u zapećak".

Sindikat zato preti da će izvesti Jutjub pred sud kako bi se proverilo da li se radi o "prividnoj samostalnosti" kakva je u Nemačkoj zabranjena. Takav odnos nastaje kada zaposleni navodno rade samostalno, kao freelanceri, ali su zapravo zavisni od jednog poslodavca.

U najgorem slučaju po Jutjub bi platforma morala retroaktivno uplaćuje zdravstveno i penziono osiguranje, kao i da Jutjuberi budu kao i klasični radnici zaštićeni od neutemeljnih otkaza.

No stručnjaci za radno pravo misle da je to pustolovna tužba i ne vide mnogo izgleda na uspeh. Pa ipak, sindikati otkrivaju novi poslovni svet u kojem se tope granice klasičnog radništva i samostalnih preduzetnika.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet