VIDEO: "Džonson i Džonson" kažnjen sa 572 miliona dolara zbog opioida

Američki sud izrekao je kaznu od 572 miliona dolara farmaceutskoj kompaniji "Johnson & Johnson" zbog njenog udela u podsticanju krize zavisnosti od opioida u državi Oklahomi.
Odmah posle objavljivanja presude sinoć kompanija je saopštila da će se žaliti, prenosi BBC.
 
To je prvi slučaj koji je stigao do suda u hiljadama tužbi protiv prizvođača i distributera opioida, prepisivanim za umanjenje bola kod pacijenata.
 
Opioidi su navedeni u gotovo 400.000 smrtnih slučajeva od predoziranja u SAD od 1999. do 2017. godine, prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti. Od 2000. godine oko 6.000 ljudi u Oklahomi umrlo je od predoziranja opioidima, prema advokatima te američke države.
 
Ranije ove godine država Oklahoma postigla je dogovor sa proizvođačem Oksikontina, kompanijom "Pardju Farma" za 270 miliona dolara i kompanijom "Teva Farmasjutikal" za 85 miliona dolara tako da je firma Džonson i Džonson ostala jedina optužena u tom slučaju.
 
Za vreme sedmonedeljnog suđenja advokati za državu Oklahomu su iznosili argument da je firma Džonson i Džonson sprovodila višegodišnju marketinšku kampanju gde je umanjivan rizik od sticanja zavisnosti od tih lekova za ublažavanje bola i promovisala njihove dobre strane.
 
Advokati su naveli i da su lekari prepisivali suvše tih lekova, što je dovelo do skoka smrtnih slučajeva od predoziranja u Oklahomi, navodi BBC.
 
Kompanija Džonson i Džonson je negirala da je radila bila šta nezakonito, navodeći da su njene marketinške tvrdnje zasnovane na naučnoj osnovi i da su njeni lekovi protiv bola Duradžesik i Nusinta, predstavljali samo mali deo opioida prepisanim u Oklahomi.
 
Sudija okružnog suda u Normanu, u Oklahomi je procenio da je kompanija Džonson i Džonson svojim delovanjem ugrozila zdravlje i bezbednost hiljada građana Oklahome, za koje kriza sa opioidima predstavlja neposrednu opasnost i pretnju.
 
Novac od kazne će biti upotrebljen za lečenje zavisnika od opioida, rekao je on.
 
  • EvoOvako

    27.08.2019 12:37
    Ne
    Verujem šta sam pročitao....
    400.000 hiljada za 20 godina!!!
    Skoro ceo NS.
    Profit je čudo...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).